När Vincent skadade sig var det många som stannade för att hjälpa till. Foto: Läsarbild Privat

”Det är som en liten by – här hjälps vi åt”

När Vincent flög av cykeln fanns flera personer i närheten, redo att rycka in. – Jag blir så berörd, jag har verkligen fått ännu starkare tro om mänskligheten, säger Malin Rydebark, mamma till Vincent.

  • Publicerad 05:00, 18 sep 2020

10-årige Vincent Honey skulle cykla hem från tåget tillsammans med en vän. Men strax utanför Ica i Täby kyrkby råkade vännerna cykla in i varandra och Vincent fick tvärbromsa.

Cykeln var kompisens och Vincent var inte van vid bromsarna som tog hårt och snabbt. Han flög över styret och landade på armen och slog i huvudet.

Tog hand om Vincent

Kompisen gav Vincents mobil till en kvinna som ringde Vincents mamma Malin. Hon var på plats på fem minuter.

När hon kom fram låg Vincent i framstupa sidoläge på en gräsplätt och två andra personer hade anslutit sig. Bredvid honom satt en kvinna på huk och pratade lugnande med honom.

– Hon klappade honom på huvudet och tog hand om honom, säger Malin Rydebark, mamma till Vincent.

Stannade vid Malins sida

Främlingarna förklarade det de visste om olyckan för Malin och en kvinna som arbetade som sjuksköterska kom fram och tittade till Vincent.

Malin ringde 112 och larmoperatören bestämde sig för att skicka en ambulans.

– Jag var lite skärrad. Men den här kvinnan, som jag inte ens vet namnet på, var vid min sida hela tiden.

Kvinnan väntade på ambulansen med Malin och Vincent och stannade kvar för att kolla så att allt gick bra.

– Hon var så fantastisk, hon guidade mig och Vincent genom det här. Hon var saklig, pratade lugnande och hon berättade för Vincent vad som hände. Jag har diabetes och hade inte hunnit äta. Jag insåg att jag var tvungen att äta något om jag skulle iväg till sjukhuset på obestämd tid. Så hon satt med Vincent medan jag sprang in och handlade.

”Hopp om mänskligheten”

Medan de väntade var det flera personer som stannade för att fråga om de kunde hjälpa till. Barn och ungdomar på väg till träningen. Kvinnan som var sjuksköterska sprang in på Ica och hämtade en kudde till Vincent.

En kvinna kom springande och berättade att hon hade sett olyckan när hon körde hem. Men hon kunde inte släppa det hon sett och tvärvände för att åka tillbaka och kolla om hon kunde göra något.

– Jag blir så berörd, jag har verkligen fått ännu starkare tro om mänskligheten och viljan att göra gott. Kyrkbyn är som en liten by där vi värnar om varandra och varandras barn. Det är fint när man bor i ett så stressigt samhälle att här känner vi ansvar och hjälps åt.

Fick gipsas

Malin vill tacka alla som stannade till och erbjöd hjälp. Särskilt den kvinna som var vid deras sida ochväntade på ambulansen.

– Det var ovärderligt. Det var så fint agerat, hon har verkligen ett stort hjärta och en stjärna i himlen.

Malin och Vincent fick vara på akuten till tretiden på morgonen. Vincent hade fått en lättare hjärnskakning och en fraktur i båtbenet i höger hand. Nu är han gipsad och i skolan får han hjälp av vänner när det behövs.

– Tack och lov har det gått jättebra, det kunde ha gått betydligt värre. Vännerna och skolan har varit jättegulliga och frågat vad de kan göra för att hjälpa.