"Det är klart vi hoppas på final"

De fem rocktjejerna i Väsbybandet Ocean Awenue har spelat tillsammans i ett och ett halvt år och siktar nu på att nå en större publik. I vår är de anmälda till två musiktävlingar och de har redan kvalificerat sig till semifinal i den första – Emergenza, som räknas som världens största. – Efter att vi spelat kände jag bara: "Jag vill igen, jag vill igen, jag vill igen!" säger basisten Ammi Mattsson.

  • Publicerad 11:15, 21 jan 2016

Ljudnivån är hög i den lilla replokalen, som passande nog är döpt till Europe, där Väsbybandet Ocean Awenue håller till på tisdagskvällar. Sladdar, stativ, mikrofoner och högtalare fyller den golvyta som inte upptas av instrument eller av bandmedlemmarna själva.

De drar igenom samma set list som de spelade på kvalomgången av bandtävlingen Emerganza i Fryshuset i Stockholm för ett par veckor sedan´där de tog sig vidare till semifinal. Låtarna har de skrivit helt själva. Waiting, Calling for you, Every single day, Flying into nowhere.

– När vi började spela tillsammans började vi med covers, men det låter coolare med egna låtar, säger trummisen Siri Forsander.

Gitarristen Sara Jeppsson komponerar musiken. Texterna är de flera som skriver, bland annat sångaren My Andersson. Sedan formar bandet låtarna tillsammans.

– Så att ingen känner att "det här är min låt", säger My Andersson.

Ocean Awenue har tidigare spelat på bland annat Highwayfestivalen, vid invigningen av det nya kulturhuset och varit med i musikskolans Talent factory. Under sin kvalomgång av Emergenza var de både yngst och de enda tjejerna.

– Åldern var en stor grej. De vi delade loge med blev jätteförvånade när vi sade att vi var 14 till 16 år gamla, säger basisten Ammi Mattsson.

De övriga som tävlande var killar eller män, och de flesta banden spelade metal.

– Speciellt när det kommer till rock så sticker vi ut lite. Jag tror att det ger en fördel, säger trummisen Siri Forsander. Det ska bli kul att få komma dit och spela igen i semin, då är det lite högre ribba också.

Hon beskriver stämningen på Fryshuset som skön. På tävlingsdagen kom de dit redan på eftermiddagen, träffade de andra banden och kunde se deras framträdanden. Gitarristen Sara Jeppsson säger att hon uppskattade möjligheten att jobba med professionell teknik.

– Det var kul med en riktig scen med bra ljus och ljustekniker och allt. Det var på riktigt, säger hon.

Bandmedlemmarna var nervösa inför spelningen. Men när de väl kom upp på scenen rann det mesta dock av dem och de 25 minuterna gick snabbt.

– Musiken har en lugnande effekt på mig, säger My Andersson. Efteråt var jag glad i hela kroppen.

– Jag glömde bort att det var en tävling, det var så kul att spela, säger Siri Forsander.

– Jag tror det är bra om man är "on edge", då blir man mer fokuserad, säger Ammi Mattsson. När jag satt i bilen på väg hem efter att vi spelat kände jag bara: "Jag vill igen, jag vill igen, jag vill igen!"

Hur tror ni att ni kommer att placera er?

– Det är klart vi hoppas på final, säger alla unisont.

Väsby är en ort att räkna med när det kommer till rock, med storheter som exempelvis HEAT, Europe och Candlemass. Ocean Awenue vill visa upp sig lite mer i hemtrakterna framöver och siktar uppåt.

– Jag hoppas att det går bra för oss nu, det vore kul om vi blev nästa stora Väsbyband, säger Siri Forsander.

– Ingemar (bandets coach, reds anm) vill att vi ska spela in en EP med fyra–fem låtar. Han är taggad, säger Sara Jeppsson.

– Han peppar oss jättemycket, säger keyboardisten Erica Jonbacker.

MER Emergenza

Världens största festival för osignade band. Finns i över 150 städer runtom i världen.

Varje band spelar ett showcase-set på 25 minuter.

Röstning genomförs av publiken med hjälp av röstsedlar. Man måste rösta på minst två band, för att minska risken för taktisk röstning.

Först görs inledande rundor, därefter semifinaler, regionala finaler, svensk final, nordisk final och slutligen internationell final. I den svenska finalen utser en professionell jury den slutgiltiga vinnaren. Den internationella finalen rum i Tyskland och förstapriset är en Europaturné.

Visa merVisa mindre

MER Ocean Awenue

Startades av musikskolan för sex år sedan som ett "genomströmningsband" och har haft många olika medlemmar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är konstellationen dock permanent.

Medlemmar: My Andersen, sång. Sara Jeppsson, gitarr. Ammi Mattsson, bas. Siri Forsander, trummor. Erica Jonbacker, keyboard.

Coach: Musikskoleläraren Ingemar Dahl.

Följ via Facebook, Instagram och som gästbloggare på www.grrrlcollection.com.

Visa merVisa mindre