”Det är klart att mordet skapar oro”

Det brutala mordet i södra Skärholmen i onsdags kväll gör invånarna beklämda. – Man blir orolig för sina barn, säger Ulrika Almqvist som bor i närheten av brottsplatsen.

  • Publicerad 14:31, 2 feb 2017

Ulrika Almqvist kom hem från jobbet i onsdags eftermiddag, bara 20 minuter efter att skottlossningen ägt rum. Polisuppbådet var stort. En bit av Vårbergsvägen var avspärrad, liksom delar av bostadsområdet där hon bor.
Snart fick hon reda på vad som hänt – två unga män hade skjutits. En av dem hade hittats skadad på Idholmsvägen, mitt i bostadsområdet. Den andra mannen låg, enligt uppgifter till Aftonbladet, i en bil som kraschat mot en lyktstolpe på Vårbergsvägen, nära avfarten från E4/E20.

– Det är klart att man blir orolig. Jag har ju barn som är ute här och rör sig överallt, säger Ulrika Almqvist när Mitt i träffar henne på torsdagsmorgonen, strax innan hon åker till jobbet.

Hon berättar att hon fick gå en omväg för att ta sig till och från tvättstugan på kvällen, på grund av alla avspärrningar. Det var en konstig känsla, men hon var inte rädd.

– Nej, det var så mycket poliser överallt så då kände jag mig trygg, säger Ulrika Almqvist.

De två männen som skottskadades var i 20-årsåldern. I onsdags kväll avled en av dem. Den andra ligger kvar på sjukhus, mycket allvarligt skadad.

Polisen är förtegen om offrens identitet.

– I det här inledande skedet vill vi inte berätta var de kommer ifrån eller vilka de är, säger Patrik Romehed, brottssamordnare vid Skärholmspolisen.

Redan i onsdags kväll anhölls två personer, misstänkta för mord och mordförsök. Polisen vill inte säga något om misstänkta motiv men i området går rykten om att det rör sig om en hämnd, för mordet på en man i Vårby gård. Mannen, som var i 30-årsåldern, sköts nära Vårbyskolan i lördags och avled i måndags.

– Min dotter var på fritidsgården där när det hände. Hon och alla andra blev jätterädda och låste in sig på toaletterna, säger Ulrika Almqvist som är orolig för att en vendetta startat mellan kriminella gäng.

Det är dock inget som polisen vill kommentera.

– Vid alla grova våldsbrott försöker vi hitta kopplingar till andra dåd. Men om det finns kopplingar mellan skjutningarna i Skärholmen och Vårby Gård är inget vi kan konstatera nu, säger Patrik Romehed som tillägger att polisen är tacksam för alla vittnesuppgifter, till 114 114.

Brottsutredningen sköts av grova brottssektionen i Polisområde Syd.