”Det är en svår nöt att knäcka”

Skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex tror att kackerlackorna på Mall of Scandinavia kommit in med restaurangernas råvaror. ”Ju smutsigare miljö det är, desto längre tid kommer det ta”.

  • Publicerad 16:00, 12 dec 2017

Två restauranger var tvungna att stänga temporärt i Mall of Scandinavia efter att kackerlackor upptäckts. Restaurangerna har fått öppna igen, men Anticimex genomför fortfarande saneringsarbete för att få bort skadedjuren från köpcentret.

Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex och har agerat stöttning till de tekniker som arbetar med saneringen av Mall of Scandinavia. Han kan inte säga exakt hur lång tid det kan ta att sanera restaurangerna på köpcentret, men att det kommer att användas bete med bekämpningsmedel för att bli av med skadedjuren.

– Ju smutsigare miljö det är, desto längre tid kommer det att ta. Finns det för mycket alternativ mat för kackerlackorna kan det vara svårt för oss att konkurrera, så det får inte finnas för mycket annan mat i omlopp.

En kackerlacka är en allätare som äter allt från tvålrester till de finaste biffarna. De är dessutom väldigt duktiga på att föröka sig, då varje hona kan bära på en äggkapsel med cirka 30 till 40 ägg. På två månader har de hunnit bli fullvuxna kackerlackor där de nya honorna i sin tur lägger nya ägg.

– Det är en svår nöt att knäcka. Restauranger vill ju producera mat och livsmedel samtidigt som de har långa öppettider. Då rengörs kanske inte de svåråtkomliga ytorna, som avlopp och under diskbänkar, i tillräckligt hög grad.

Troligt att de kommit in med livsmedlen

Han menar att det är viktigt att kackerlackorna försvinner från restaurangerna på köpcentret.

– Problemet med kackerlackor ökar. Risken med kackerlackor är att de har ett illaluktande sekret som gör att livsmedlen kan smaka illa, samtidigt som den bär på mikroorganismer som människor kan bli sjuka av. Det kan ge allt från magsjuka till värre saker.

Hur kackerlackorna hamnat på just Mall of Scandinavia vet inte Håkan Kjellberg, men tror att de kan ha kommit in med livsmedel.

– Det är det troligaste i fallet med MoS, eftersom det inte finns något boende i direkt anslutning till köpcentret.

Tidigare har både Täby Centrum och Kista Galleria varit drabbade av kackerlackor.