”Det är det största jag gjort”

Just nu spelas föreställningen En Dag på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. På scen står elever i årskurs 7–9 på Smedshagsskolan. En av dem är Haidar Beden.

  • Publicerad 18:28, 24 maj 2018

Tolv elever på Smedshagsskolan i Hässelby deltar i ett teaterprojekt lett av Kulturhuset Stadsteatern där föreställningen En Dag är den stora finalen.

Haidar Beden i årskurs åtta har stått på scen förut, men inte på det här sättet.

– Aldrig ensam och haft egna repliker som nu, så det här är det största jag har gjort skulle jag säga. De flesta av oss har inte stått på scen och många var nog nervösa, men efter första föreställningen tror jag vi alla blev motiverade och tänkte att nu kör vi på, säger Haidar Beden.

Elevernas repliker i föreställningen är deras egna ord. Under manusarbetet har de intervjuats om sina drömmar och rädslor och svaren har använts som underlag för manuset.

– Jag pratar väldigt mycket om min muslimska tro och en vän som är en förebild för mig. Min tro och min vän hjälper mig mig genom skolan som kan vara ganska tuff med alla betygs- och kunskapskrav, säger Haidar Beden.

Haidar Beden, årskurs åtta, Smedshagsskolan.

En Dag spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. I onsdags var det premiär för allmänheten och under torsdagen spelades föreställningen för de andra högstadieeleverna på Smedshagsskolan.

– Jag förväntade mig att jag skulle vara nervös på premiären, men jag kände verkligen ingen nervositet och det var chockerande. Publiken var glad och vi fick jättemånga komplimanger efteråt. Det var lite mer nervöst för skolan när hela högstadiet kollade, men de lyssnade verkligen på oss, säger Haidar Beden.

Jag vill arbeta för att ungdomar ska börja tro sig själva

Haidar Beden

Vad har du lärt dig under projektet?

– Främst att våga ta plats på scen. Men också att verkligen våga. Om jag vågar göra det här vågar jag andra grejer. Jag har lärt mig mycket om teater också.

Vill du fortsätta med teater efter det här?

– Som en hobby i så fall. Min dröm är att starta ett klädmärke och bygga upp mitt eget namn till att bli någon som kan påverka andra till det bättre. Jag vill arbeta för att ungdomar ska börja tro på sig själva och mot rasism och diskriminering – speciellt när vi är en förortsskola och många har fördomar mot oss, säger Haidar Beden.

På lördag 26 maj under Vällingby kulturdag spelas den sista föreställningen av En Dag.

Regissör Olof Hansson har tidigare berättat för Mitt i om föreställningen: