Morgonsamling. Rektor Maija Möller Grimakova säger god morgon till varjve elev innan veckans morgonsamling i aulan på Campus Manilla på Djurgården. Foto: Linda Gren

Desperata jakten efter en plats på statusskolan på Djurgården: "Föräldrar gråter"

Kön till Campus Manilla växer stadigt och innerstadsfamiljer gör allt för att få en plats. Vi besökte statusskolan som är så hett eftertraktad att föräldrar ställer sina barn i kön från ett års ålder och gråter inför rektorn som ett sista desperat försök.

  • Publicerad 11:45, 3 jun 2016

– God morgon, säger Maija Möller Grimakova, rektor på Campus Manilla på Djurgården, och tar varje elev i hand innan de går in och sätter sig i aulan för veckans gemensamma morgonsamling.

Samlingen börjar med ett stycke av den svenske kompositören Lars-Erik Larsson. Sedan är det elevframträdanden: Diktläsning, dans, pianospelning och sång. Avslutningsvis delar rektorn ut
diplom till de elever som utmärkt sig särskilt den gångna veckan, till exempel för att ha gjort framsteg i bild eller läsförståelse eller för att man är en bra kompis.

– Alla barn är duktiga, vi vill lyfta fram det bästa hos varje individ, säger Maija Möller Grimakova och tillägger att alla barn får utmärkelse någon gång.

Lång kö

Campus Manilla startade 2013. Att det är en skola med status är en underdrift.

– Populariteten bara ökar. Vi har över 6 000 barn i kö nu. Det är klart att det gläder oss, det är ett kvitto på att barnen trivs.

Väletablerade innerstadsföräldrar har koll på skolan och kontaktar uppgivet
rektorn för att försöka lägga beslag på en plats.

– Föräldrar ringer fortfarande och gråter. Men det betyder inte att de får en plats, det är kösystemet som gäller, säger Maija Möller Grimakova.

Antagningen för höstterminen är avslutad. Av de tusentals köande barnen har 54 fått en plats – 48 i F-klass och sex i årskurs 4.

För gymnasieskolan, som startade 2014, är det betygen som gäller.

Campus Manilla drivs av icke-vinstdrivande Stiftelsen Carpe Scientia. Skolan inspireras av internationella skolor, har hög akademisk standard, har två lärare i varje klassrum, erbjuder läxhjälp till alla elever och har fritids och fritidsaktiviteter efter skolan.

Singapore-matte

Till hösten ska matten läras ut efter metoden Singapore Math. En metod som enligt rektorn är internationellt framstående och har gett Singapore bra resultat i Pisa-studien.

– I februari åkte vi dit med mattelärarna och nu ska vi sjösätta metoden. Processen är längre i kommunala skolor, hos oss är beslutsvägarna snabbare och det är också därför vi är bäst.

Maija Möller Grimakova sammanfattar Campus
Manillas tre läsår som fantastiska år i utveckling, att de erbjuder något som andra skolor inte gör och ser att varje elev är unik.

– Om varje elev känner sig stolt över något, är van vid att stå på scen och är trygga i sig själva är det klart att det blir framgångsrika medborgare. Vi rustar dem också med kunskap. Det kan inte gå dåligt för våra elever.