Desiree sprider glädje till utsatta barn

Hon har mött barn som lever på gatan, barn som varit soldater och barn som bor i flyktingläger. I dag, måndag, åker Desiree Holmqvist från Krusboda åter ut i världen för att uppträda som clown. – Att få barnen att skratta och må bra är en sådan känsla så att det inte går att beskriva, säger hon.

  • Publicerad 10:01, 26 sep 2016

Desiree Holmqvist har varit cirkusartist i 15 år. Men de är först de senaste tre åren som hon har jobbat med organisationen Clowner utan Gränser.

Hon har sedan dess uppträtt som clownen Dezze i Kongo, Rwanda och Libanon – för barn som lever på gatan, som varit soldater eller bor i flyktingläger. I höstas under flyktingkrisen vid Medelhavet mötte hon barn i Grekland som flytt över havet.

– Det är många starka möten, jobbiga med fantastiska, säger Desiree.

Vissa möten sätter djupare spår än andra.

Som barnsoldaterna i Kongo som ”skrattade så att de kiknade”. Och flickan som Desiree träffade i Grekland som två dagar tidigare hade förlorat sin femåriga lillasyster under resan över havet.

– Vi lekte jättemycket med flickan och fick henne att skratta. När hennes pappa såg det grät han.

I dag reser Desiree ut igen tillsammans med två andra artister. Den här gången går resan till Rumänien. Under tio dagar kommer de bland annat att besöka skolor i romska byar, uppträda för gatubarn i Bukarest och för dem som bor på soptippen Pata Rat.

Hur är det att möta barn som har det så svårt?

– Det är tufft. Man kliver rakt in i verkligen från det trygga Sverige. Samtidigt ser man vilken skillnad vi gör. Jag har träffat barn som inte har skrattat på flera månader, som har flytt och där allt har handlat om att överleva och vars ögon nu lyser upp.

Vad gör att du åker ut igen och igen?

– Det är svårt att förklara, men det sitter i mig. Jag mår så bra av att jag kan bidra. Att jag kan med så enkla medel kan göra skillnad, som att leka och snubbla.

Även på hemmaplan uppträder Desiree för barn som har det svårt tillsammans med sin granne – trollkaren Seth Engström. De och två andra artister från Clowner utan Gränser besöker asylboenden.

– Många har precis kommit till Sverige och bär på många traumatiska minnen. Vi vill att de ska få en bra stund och bara få vara.

LÄS MER

På Clowerns utan Gränsers Facebooksida och Instagramkonto går det att följa Desirees resa

Fakta

Clowner utan Gränser

Den obundna ideella organisationen Clowner utan Gränser grundades i Sverige 1996. Målet är att sprida skratt, glädje och hopp.

Sedan starten har clowner, jonglörer, akrobater och musiker mött mer än en och en halv miljon barn i utsatta miljöer som flyktingsläger och ungdomsfängelser.

Källa: Clowner utan Gränser, www.skratt.nu