Kieran Long, överintendent på Arkdes. Foto: Läsarbild Andrea Björsell

Designprofiler tar strid för Design Lab S

Kända designprofiler har startat ett upprop, i protest mot nedläggningen av Design Lab S i Skärholmen. – Design Lab S har en fantastisk verksamhet. Jag är förvånad över att ingen vill ta ansvaret för verksamheten, säger Kieran Long, överintendent på Arkdes.

  • Publicerad 10:15, 22 feb 2018

Den 28 februari stänger Design Lab S i Skärholmen. Orsak: De medel den hyllade kollektiva designstudion har fått från Allmänna arvsfonden under 3 år är slut.

Som Mitt i tidigare har berättat har den konstnärlige ledaren Samir Alj Fält och verksamhetsledaren Alicia Donat-Magnin bland annat uppvaktat kulturförvaltningen, Fokus och Skärholmens stadsdelsnämnd för att få de pengar som behövs och för att söka lösningar för framtiden.

Hittills har ingen velat ta på sig det ekonomiska ansvaret.

Uselt, tycker en rad kända designskribenter och andra kända peroner inom designvärlden. De har skrivit ett upprop i Dagens Nyheter med kravet att samhället tar sitt ansvar för Design Lab S. En av dem är Kieran Long, överintendenten för arkitektur- och designcentrumet Arkdes.

– Design Lab S har en fantastisk verksamhet, som är känd både i Sverige och utomlands och som betyder mycket för unga i Skärholmen. Vi vill visa vårt stöd och hoppas att makthavarna påverkas av att viktiga personer inom designvärlden skrivit under, säger han.

Kieran Long och de andra som står bakom uppropet anser att nedläggningen signalerar att något är ”allvarligt fel” med den kulturpolitik som förs. ”I en stadsdel med stora behov har Design Lab S hela tiden vuxit … De har gjort allt rätt och fyller med all önskvärd tydlighet ett stort behov”, står det i bland annat.

– Jag är förvånad över att ingen vill ta ansvaret för verksamheten, när den behövs som allra mest. Skärholmen kommer att växa och förändras kraftigt under åren som kommer, med stora byggprojekt. Då kan Design Lab S spela en viktig roll, säger Kieran Long.

”Bristen på långsiktighet drabbar samhället på många områden men är helt förödande inom kulturens värld”, står det i uppropet som slutar med en  bred uppmaning om att ”stat, landsting, kommun, stad, civilsamhälle med pengar, näringsliv” (någon av dem eller alla) ska agera för att rädda Design Lab S.

Alicia Donat-Magnin.    Foto: Märta Lefvert

Stödet ger kraft, säger Alicia Donat-Magnin som håller på att tömma lokalerna i Skärholmen centrum, när Mitt i ringer upp.

– Det är fantastiskt att få så mycket stöd, men hemskt att vi samtidigt tömmer lokalerna. Vi håller på och slänger och sorterar för fullt. Det är väldigt tungt, konstaterar hon.

Alicia Donat-Magnin har tagit del av uppropet i DN och berättar att hon och kollegerna också fått stöd av människor från hela landet, som hört av sig.

– Det ger oss kraft – men visar återigen hur absurt det är att vi måste stänga.

Hon och Samir Alj Fält har dock inte gett upp, utan fortsätter att söka framtida lösningar för Design Lab S.