Redo för valet 2022. Kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Deshira Flankör, M. Foto: Pekka Pääkkö

Deshira redo att styra Värmdö en period till

Hur är det att styra en politisk majoritet som inte längre är i majoritet? Mitt i Värmdö fick ett snack med Deshira Flankör (M) om nutid och framtid.

  • Publicerad 08:54, 24 feb 2022

Nyligen valde tre politiska vildar, som tidigare tillhört Majoritet för Värmdö, att i stället rösta med oppositionen. Deras drag tippade vågskålen i kommunfullmäktige och fick kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) att ryta ifrån och anklaga de tidigare kollegorna för att ”kidnappa mandat”.

Men röstresultatet kan också tolkas som kritik mot styret och dess politik.

– Det är en enorm utmaning att styra en politisk koalition bestående av fem partier. Först förankras besluten i varje parti, sedan ska partierna i majoriteten enas. Det är många möten där ett 100-tal fritidspolitiker deltar. Till sist ska besluten verkställas av förvaltningen vilket inte alltid är lätt, säger hon.

Majoritet för Värmdö består av M, C, L, KD och MP och när de vann valet 2018 hade de 28 av 51 platser i kommunfullmäktige. Den ordningen har nu alltså rubbats.

– Det här är politiker som valts av Värmdöbor som röstat på Majoritet för Värmdö, i detta fall Moderaterna och Liberalerna. De har kidnappat mandat motsvarande cirka 1 700 röster och omkullkastar hela vårt demokratiska arbete genom att rösta på ett S-förslag.

Nyligen blev Deshira Flankör omvald att leda Moderaterna i Värmdö även under nästa mandatperiod.

Vad är det som lockar med politiken?

– Att man får vara med och skapa strukturer för framtiden och bidra till utvecklingen i Värmdö. Jag sporras av att lägga grunden för en bra välfärd genom en välskött ekonomi och säkerställa att inte kommunens kostnader sväller.

Hur får du kvitto från Värmdöbor att ni jobbar rätt?

– Det kan vara möten i affären, meddelanden på mejl eller i öppna inlägg. Till exempel Engelska skolan, där har jag fått mycket bra feedback från föräldrar som är glada över att den öppnat.

Hur hanterar du kritik?

– Det är inget jag tar lätt på, men jag är trygg i de lösningar som vi har presenterat. Ofta tar jag ett steg tillbaka och tänker: Är det värt det? Är det viktigt? Varför gör jag det? Det brukar leda mig rätt och ge mig kraft.

– Svårast är när beslutet blir jobbigt hur man än gör. Då handlar det om att ta det som är minst dåligt. Till exempel när vi sa upp verksamheten i Porslinsfabriken. De hade skulder till kommunen och lyckades inte betala fakturorna på närmare fem miljoner kronor. Det var ett tufft beslut för oss att ta.

Hur ser ditt dröm-Värmdö ut?

– Det ska vara svårt att välja skola eftersom alla skolor toppresterar, man ska inte behöva fundera på vilka som driver äldreboendet eftersom alla ska vara lika bra och det ska finnas ett rikt utbud av fritidsaktiviteter för våra unga. Och vi har fått tillräcklig tilldelning av staten för att kunna bygga ut vår infrastruktur.

Avhoppade moderater vågmästare – avgjorde beslut i KF

Redo för valet 2022. Kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Deshira Flankör, M. Foto: Pekka Pääkkö

Deshira Flankör

Ålder: 43.

Bor: Herrviksnäs.

Familj: Man och två barn 11 och 14 år, hunden Vilja (portugisisk vattenhund).

Inkomst: 85 000 kronor i månaden.

Bakgrund: Redovisningsekonom, egen företagare, jobbat på bland annat Skatteverket och UC.

Gör mig lycklig: Att bli av med politiska surdegar.

Gör mig rasande: Destruktivitet, vantolkningar och folk som skyller ifrån sig.

Ledig tid: Då hänger jag med familjen. Och hälsar på mina föräldrar som också bor i Värmdö.

Viktigast nästa mandatperiod: Skapa ännu bättre skola och förskola, äldreomsorg och infrastruktur i Värmdö.

Visa merVisa mindre

Stolt över under mandatperioden

Renoveringen av Ekedalsskolan: "Ärendet var rörigt och svårt, jag tog bort det från dagordningen flera gånger tills vi hittade en lösning."

Kattholmen som har sanerats, renoverats och blivit restaurang.

Forskningsprojektet som KTH-studenter gör i Värmdö just nu, om vattenresurser och VA-lösningar.

Etableringen av Engelska skolan (även om det pågår ett överklagade kring bygglovet där).

Försäljningen av Porslinsfabriken, för att bygga om lokalerna till kulturhus m.m. Och att vi sålde Dekorhuset och G-studion med en rad kriterier så att konstnärerna skulle kunna vara kvar.

Visa merVisa mindre