Derbykryss gav Newroz FC en tredjeplats till slut

Säsongen slutade på bästa sätt för Newroz FC, nykomling i division 2 södra Svealand. I sista omgången blev det oavgjort mot IFK Aspudden-Tellus hemma på Sätra IP, och en poäng förde laget upp från fjärde till en slutlig tredjeplats i tabellen.

  • Publicerad 08:54, 23 okt 2018

– Vi ska komma bland de fyra första för det ger en direktplats till Svenska Cupen. Tänk då kan vi få hit till exempel IFK Norrköping eller Hammarby och möta dem här på Sätra IP, sa klubbens sportchef Mattias Unal inför serieavslutningen.

Dibba gav Newroz ledningen

Och så blev det alltså. Musa Dibba (kusin till tidigare Hammarbyanfallaren Pa Dibba) satte 1–0 i den 42:a minuten i hemmaderbyt mot IFK Aspudden-Tellus i söndags. Gästerna kvitterade med kvarten kvar, men FC Newroz höll undan och tog en poäng som definitivt säkrade en topp fyra-plats.

Och det blev ännu bättre. Eftersom Motala AIF samtidigt föll med 1–2 mot seriesegrarna IF Sylvia kunde Newroz FC klättra förbi östgötarna upp på tredje plats – inte illa av en nykomling.

Snabb resa från sjuan till toppen av tvåan

Newroz FC har tagit sig från division 7 till toppen av division 2 på tio år. Nästa säsong fortsätter satsningen, och målet är att nå åtminstone Superettan inom fyra år.

Kanske får klubben hjälp att nå dit i form av externa pengar. Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen att Newroz FC ”för en dialog” med miljardären Kawa Junad som tidigare har gått in med kapital i Dalkurd, en klubb också har klättrat snabbt i seriesystemet och som i dag befinner sig i Allsvenskan.