Runa och Torsten Walderö har en gång av vinrankor intill växthuset. Foto: Pekka Pääkkö

Deras villaträdgård är en sagoskog

Torsten och Runa Walderö har på villatomten i Kungsängen skapat ett ”sagoland” av stenlagda labyrinter mellan bergknallar och lummig grönska.

  • Publicerad 17:41, 4 jul 2018

De många olika sorterna av magnolia i trädgården är Runa och Torsten Walderös stolthet. På framsidan av det av grönska nästan dolda tegelhuset reser ett 40-årigt magnoliaträd sin gracila stam och krona över den lilla fontändammen.

– Den blommar ju på bar kvist. Tänk dig 200 blommor på bar kvist. Då stannar folk på gatan och tittar, säger Torsten Walderö.

Aktuellt: Runa och Torsten Walderö välkomnar besökare till sin trädgård under arrangemanget Öppen trädgård, 15 juli.

När Runa och Torsten flyttade till Bergsvägen bestod tomten av 18 träd och stora bergsknallar. Under ett halvt sekel har de sedan tillsammans skapat en liten park som alldeles tydligt är en älskad och vårdad trädgård, men ändå har kvar rötterna i skogen.

20 olika magnoliasorter

Torsten förklarar att det var torr och karg morän, som de fick ta sig an. Fortfarande när de sätter spaden i jorden låter det ”klong”.

– Jag hade mer jord under naglarna än vad som fanns här, säger han och skrockar.

– Rosor trivs inte så bra här, konstaterar Runa.

Det första Torsten planterade var en cypress. Många rododendron har det också blivit. Det var innan de föll pladask för magnolian, som nu är favoriten.

– Vi är uppe i 20 olika nu, berättar Torsten.

På framsidan av villan växer en mäktig tall, en av de fyra som sparades på tomten, men ändå nästan dold i den gamla murgrönans omfamnande blomskrud.

”Ovala rummet” finns här

En bit bort på stenlagd grund står två vita trädgårdsstolar med klarröda dynor. Här finner de tid att sitta ner ibland.

– Det är ovala rummet, säger Runa och ler sitt försiktiga leende.

– Vi har namn på alla avdelningar, tillägger Torsten.

”Vi är självförsörjande på citroner”

Medelhavet kallar de det vindskyddade hörnet i sydväst. Det har vigts åt den lilla poolen och citron- och fikonträden som ingår i sällskapet som flyttar ut från växthuset varje sommar.

– Vi är självförsörjande på citroner, berättar Torsten.

Vatten är viktigt här

I deras trädgård återkommer det porlande och stilla vattnet i olika skepnader. Torsten tycker att det ska vara vatten som hörs och syns.

– Vi har grävt fram bäckravinen, berättar han när vi passerar över en rännil som far ner mot näckrosdammen och ser helt naturligt trots att den alltså är skapad med pumpat vatten.

En grönt labyrint

Genom trädgården slingrar sig också en grusad gång, upp för stenknallar, in bakom gröna bladberg och genom grönskande valv. Känns nästan som att följa en labyrint ibland. Och spännande när ögat inte alltid kan rusa i förväg till nästa gröna rum.

”Vi börjar få ont om plats”

Trots att maj och juni har varit varma i år finns det massor att titta på i trädgården när Mitt i är på besök i början av juli. Form och färg på bladverk talar högst. Det kinesisk ginkgoträdets lustiga bladformer. Bocktörnets röda gojibär. Tulpanträdets udda blomma. Ormhasselns krusiga grenar. Murgrönan med gula årsslingor. Japansk blodlönn. Och skira svarta fläderblad, black lace heter denna sort.

”Den blommar hela säsongen”

I en undanskymd del av trädgården finns en barnkammare för småplantor. Runa och Torsten åker numera sällan till plantgården för att köpa nya växter.

– Det händer, men vi börjar få ont om plats, konstaterar Torsten.

Runa har dock ett gott öga till ettåriga frösåddingar – och även andra sommarblomster. I en mörk krök lyser till exempel den tacksamma nävan Rozanne i lila.

– Den blommar hela säsongen.

Har 600 sorter

Torsten och Runa Walderö visar upp sin trädgård med värme, ödmjukhet och entusiasm. För den som går vilse bland de sådär 600 sorterna finns en och annan skylt uppsatt – men bara med beskrivning till växtriket.

– I söndags sa en flicka ”Mamma, det är som ett sagoland”, berättar Torsten leende.

”Tänk dig blomningen i maj”

Fem år har paret deltagit i arrangemanget Tusen trädgårdar, i söndags kom 100 besökare, och tolv gånger har varit med i tidningen Lands Öppen trädgård, som arrangeras över hela Sverige den 15 juli i år.

– En del kommer tillbaka år från år. Det är kul. Men tänk dig blomningen i maj, då är det sällan någon som är här och tittar, säger Torsten.

Vad är det bästa med trädgården?
– Att vi alltid har något att göra, kommer det snabbt från Torsten och Runa nickar instämmande.

Fakta

Här är öppna trädgårdar i närheten

Arrangemanget Öppen Trädgård firar 25-årsjubileum. I år öppnar 120 privata trädgårdar för allmänheten den 15 juli mellan kl.12.00 och 18.00.

Kungsängen
Här är möts besökarna av en skogstomt med bergknallar, porlande vatten och slingrande gångar mellan barrträd och lövfällande buskar och träd samt ganska många ettåriga blommor. Magnolior av sådär tjugo olika sorter trivs här. Här finns också ett värmande medelhavshörn med pool, bananört, citron- och fikonträd.
Besök: Runa och Torsten Walderö, Bergvägen 7, Kungsängen.

Stäket
Trädgården på Almare Stäkets herrgård har djupa historiska rötter – ända sedan tusentalet. Först odlades här för att försörja fornborgens invånare med mat. Därefter var det ärkebiskopens soldater som skulle få del av skörden. Adelsfamiljerna Gyllenstierna, de la Gardie, af Ugglas och Björnstjerna, som bebott gården, har också odlat marken under senare århundraden. Grevinnan Sonja Björnstjerna skapade på 1960-talet kryddträdgården med bekantingar som persilja, rabarber, citronmeliss men också mer ovanliga nyttoväxter såsom malört, valeriana och libbsticka. I dag tar Irene och Johan Seth hand om detta odlade kulturarv.
Besök: Irene Seth, Almare-stäkets allé, Kungsängen.

Vallentuna
Här är den stora trädgården – 8400 kvadratmeter – med plats för fruktträd, bärbuskar och ett litet växhus, men även hönor, bin och dammar. Trädgården är under uppbyggnad och drömmar finns om att anlägga ett äkta ”woodland, avslöjar ägarna som odlar ”helt ekologiskt”.
Besök: Åsa Stenmarck, Angarns-Lundby, Vallentuna.

Nacka
Ta en fika i en stor trädgård som rymmer ett fyrtiotal olika småträd, fyra dammar, växthus, lusthus och konstateljé med galleri. Här samsas över 900 olika växtarter och sorter i bergsfickor och delvis våta upphöjda bäddar.
Besök: Barbara Rosén, Solstigen 22, Nacka.

Ingarö
En trädgård som beskrivs som en levande tavla med många friväxande klätter- och buskrosor och klängande klematis. Här finns också ett vackert runt växthus och plats för barnens trädgård.
Besök: Christina Hedenberg, Johannesdalsvägen, Ingarö


Här hittar du mer information om alla trädgårdar via tidningen LAND.

Källa: http://www.land.se/oppentradgard/#/
Visa merVisa mindre

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

18-åring åtalas för granatattacken i Bro. Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om...fredag 15/1 15:34

Körigt för bärgaren när första halkan kom

När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36