Betelihm Abraha är en av två feriejobbare från Hässelby gård och hon ska fota sin bror. Han studerar till sjuksköterska och har jobbat parallellt på Södersjukhuset under pandemin.

– Jag vet att coronapandemin har påverkat honom mentalt. Han berättade om en man som låg vid döden på intensivavdelningen och hade en enda önskan – att få ringa sin dotter. Det tog väldigt starkt på min bror, säger hon.

Hjältarna finns runt knuten

Det är bostadsbolaget Stockholmshem som tillsammans med Part, ett nätverk för ungdomar med kreativ ådra och entreprenörsanda, har anställt feriejobbarna. Syftet med porträttserien är att rikta ljuset mot förortsbor som gör vardagen lite bättre under pandemin.

– Våra hjältar behöver inte alltid vara kändisarna. De kan vara våra mammor, pappor, bröder eller systrar, säger Haidar Beden, som ska porträttera regissören, poeten och konstnären Ailin Mirlashari.

Haidar Beden vill uttrycka sina åsikter i sina bilder.

Vilka åsikter kan man se i dina foton?

– Jag brinner mycket för förorterna, att vi som kommer härifrån ska ha samma möjligheter som unga från andra ställen. För tre år sedan gjorde jag också en fotoutställning på Smedshagsskolan om machokultur och rasism, säger Haidar Beden.

När han fick idén om utställningen sökte han ett stipendium och fick det.

– När allt var klart tog jag fram kameran och fotade för första gången.

Inspireras av superhjältar

Betelihm blev intresserad av fotografi för några månader sedan. Haidar tar gärna tar upp kameran spontant, men Betelihm gillar att tänka efter först.

– Om man till exempel ska fota ett träd och vill få en ledsen känsla kan man tänka på hur man kan få till det innan man börjar fota, säger hon.

Betelihms bilder under jobbveckan inspireras, passande nog, av superhjältar.

– Jag har en animerad effekt på mina bilder. Sedan ska jag sätta ihop olika foton till ett kollage, som en serietidning.

Men hon är inte särskilt intresserad av serier.

Varför valde du superhjältetema?

– Färgerna! Även om coronapandemin är negativ så vill jag att bilderna ska vara lekfulla och färgglada.

Har ni själva gjort några hjältedåd under pandemin?

– När ingen var i skolan så kunde man hämta matlådor från vårt skolkök. Så vi var några som åkte till Karolinska i Huddinge och delade ut matlådorna till vårdpersonalen. Maten skulle slängas annars, säger Haidar Beden.

– När hela min familj blev sjuk i mars så fick jag hjälpa till mycket och ta hand om mamma och pappa. Jag lagade mat, kokade te och gjorde andra hushållssysslor, säger Betelihm Abraha.