Deras sommarjobb: Sätta färg på Hagsätra

15 ungdomar från stadsdelen har ett ovanligt roligt sommarjobb. De målar muralmålningar vid gångtunnlar i Hagsätra. – Det är kul. Många går förbi och tycker att det blir fint, säger Sean Diaz, 16, från Sandsborg.

  • Publicerad 14:59, 27 jun 2018

Musiken strömmar ur högtalarna vid gångtunneln under Glanshammarsgatan. På väggen syns en rosa hund, Vantörs signum 124 och ett tunnelbanetåg susa fram ur en regnbåge.

William Hernandez håller på att fylla i detaljerna på en lampa med ett klassiskt tunnelbane-T.

– Jag har gjort regnbågen också, jag ville att det skulle vara mycket färg, säger han.

De är 15 ungdomar som sommarjobbar med att göra muralmålningar i Hagsätra. De bor alla i Enskede-Årsta-Vantör och har fått sommarjobb via stadsdelen.

– Det är kul. Det känns roligare än att klippa häckar och sköta planteringar, säger Dominik Walesa, 17, från Rågsved.

De flesta av dem har kryssat i att de vill jobba med kultur och evenemang, men sedan har det lottats vilka som fick just det här uppdraget.

”Alla har hund här!” säger ungdomarna. Malva Lindbärg målar en rosa hund och William Hernandez och Dominik Walesa bättrar på muralmålningen.

Har intervjuat Hagsätrabor

Till att börja med fick de gå ut och intervjua människor i Hagsätra om vad de tycker symboliserar området. Ord som dök upp var natur, tunnelbana, centrum, mångkulturellt, hundar och barn. Sedan skissade de sina motiv i Ipads innan de började måla på väggarna.

– Det är mångkulturellt här, alla klär sig olika. Vi ville ha mycket färg, säger Linus Halvardsson, 18, som själv bor i Hagsätra.

Själv skissade han två svampar som nu är målade på väggen.

– Det är mycket natur här i Hagsätra och jag går förbi en graffitimålning med svampar vid Hagis livs varje dag, så jag tyckte att det passade bra, säger han.

Linus Halvardsson har gått bild- och form på gymnasiet och är den ende av ungdomarna som aktivt valt att göra just det här.

Fabian Lundström, 17, från Stureby är en av sommarjobbarna. 

Vill att ungas röster ska höras

Det är Kulturskolan – Unga berättar som står bakom projektet.

– Vi vill att barns och ungas röster ska höras när man gör om i ett område. Att ungdomarna är delaktiga i utformningen av sin egen stadsdel, säger Cristina Blendea, mediapedagog.

Unga berättar ha flera sommarjobbsprojekt där ungdomar får vara med och skapa digitala berättelser, filmer och fotografier.

– Vi vill engagera dem som inte är Kulturskolans vanliga grupper, som exempelvis tonåringar och barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden, säger Cristina Blendea.

I morgon torsdag 28/6 klockan 16 blir det vernissage av målningarna.

– Vi tror att Hagsätraborna tycker att det blir fint. Alla utom en har varit positiva, av dem som har gått förbi, säger Cristina Blendea.