Isak Peurell, Carl Eriksson, Liam Hellstadius, Ella Nilsson och Paulina Wikström. Foto: Claudio Britos

Deras sommarjobb: att påminna om smittan

Utrustade med två meter långa tumstockar och handsprit påminner sommarjobbare stockholmarna att hålla avståndet. “Vissa verkar ha glömt pandemin” säger 16-årige Isak Peurell.

  • Publicerad 15:42, 3 jul 2020

När sommarvärmen slog till flockades folk på stränder och i parker. Att många förväntas semestra på hemmaplan väntas också leda till mer trängsel i sommar – trots den pågåenden cornasmittan.

Även om smittskyddsläkare i Stockholm bestämt betonat att det gäller att fortsätta med ordentlig distans även utomhus verkar risken för smittspridningen tas allt mindre på allvar. Därför har ett gäng sommarjobbare i Hägersten-Liljeholmen fått ett särskilt uppdrag.

– Vi ska inte vara som poliser men vi är ute och syns för att påminna om coronan och att man ska fortsätta hålla avståndet, säger Ella Nilsson.

Hon är en av dem som fått arbete som trivselvärd i stadsdelen och tillsammans med sina kollegor delar hon ut coronainformation, handsprit och pratar med folk.

Irritation över corona

De har också en särskild rosa tumstock, två meter lång så klart, med texten “Håll avståndet” som de kan dela ut. Det handlar alltså inte om att gå runt och mäta mellan picknickfiltarna, betonar Isak Peurell.

Hans intryck är att många äldre gärna stannar och pratar om viruset, medan andra stockholmare verkar vilja leva livet som vanligt igen.

Coronainformatörer. En av arbetsuppgifterna i sommar för Isak Peurell, Carl Eriksson, Liam Hellstadius, Ella Nilsson och Paulina Wikström är att påminna folk om att fortsätta hålla avståndet. Foto: Claudio Britos

– En tant jag pratade med tyckte att folk blev uppretade när hon höll ut sin arm för att markera avståndet. Folk kanske tycker att de har hört så mycket om corona på nyheterna och nu vill de ha sin picknick i fred liksom, säger Isak Peurell.

Ella Nilsson håller med.

– Folk blir nästan irriterade när vi nämner corona och erbjuder handsprit. Det är nästan som att de blir sura på oss för att vi påminner dem, säger hon.

Kan besöka badplatser

Sommarjobbarna har sin basstation vid Trekanten, där de också lånar ut bollar och kör spel och utelek med barn och unga i parken. Tanken är också att de ska kunna åka ut till badplatser och parklekar där det riskerar att bli trångt.

– Här i parken tycker jag att folk har hållit okej avstånd men jag tror också att många har tröttnat. I tunnelbanan är det nästan som vanligt igen, säger Ella Nilsson.