Tolvåringarna Nala Diab och Lina Al Mahmoud pysslar vid bokens smyglansering i onsdags. Foto: Emilie Bergman/Olof Plym Forshell

Deras pysselbok ska hjälpa flyktingbarn att bearbeta trauman

Pyssel som ett sätt att bearbeta jobbiga upplevelser? Det tror Skarpnäcksbon och illustratören Emilie Bergman på och har därför tagit fram pysselboken Flyktfåglar, för flyktingbarn som kommit till Sverige.

  • Publicerad 22:32, 16 maj 2016

Att bearbeta sina upplevelser är något som kan vara av oerhört stor vikt för flyktingbarn som kommit till Sverige. För att hjälpa en bit på vägen har därför Emilie Bergman tillsammans med Viveca Nordlander, författare och bildterapeut, tagit fram en pysselbok för flyktingbarn.

Flyktfåglar, som pysselboken heter, ska hjälpa flyktingbarnen att bearbeta sina upplevelser, samtidigt som de ska kunna lära sig lite om sitt nya hemland. Boken är på svenska, arabiska och persiska, vilket förhoppningsvis ska ge en liten introduktion till det nya språket.

– Vi har tillsammans med två andra författare gjort en annan bok, Sjukt viktigt, som var för barn som vistades mycket på sjukhus. Sen var det Viveca som började fundera på om man inte kunde göra något liknande men riktat mot flyktingbarn, så hon kontaktade mig, säger Emilie Bergman.

Handledning för vuxna

I boken finns det bland annat kartor där barnen kan rita i sin flyktväg, och möjligheten att skriva ett brev till någon man saknar. Längst bak i boken finns också en handledning, för att man som vuxen ska få en öppning för att prata om de jobbiga upplevelserna i samband med pysselboken.

– Vuxna tror att man inte ska prata om sånt här med barn, de försöker mörka jobbiga saker. Men barn har det behovet. Det är jätteviktigt att de får prata om det direkt, och inte vänta i två år, säger Emilie Bergman.

Vill finansiera fler upplagor

Boken kommer att säljas på två sätt. Dels kommer myndigheter och organisationer som jobbar med flyktingbarn själva att kunna beställa boken, men man kan också som privatperson eller företag donera böcker. Förhoppningen är att sälja slut på den första upplagan av boken, för att på så sätt finansiera tryckningen av en andra upplaga.

– Vi vill gärna att den här upplagan ska ta slut. Dels då det innebär att behovet av boken finns, men också att vi kan köra ut nya böcker då. Vi tänker oss att det finns ett behov av boken som rullar på.

Donera böcker

Vill du donera pysselboken Flyktfåglar? Gå in på www.flyktfaglar.se, där du kan lägga din donation.

Den som donerar böcker kan själv komma med önskemål om ett specifikt boende eller ort som böckerna ska gå till.