Störst i västerort. Brommas björnar har på bara några veckor fått närmare 900 följare på Instagram och är därmed skollaget i västerort med flest följare. 16-åringarna Victor Yman, Ludvig Tollqvist, Gabriel Porseby och Knut Ahnlund grundade laget så sent som i september. Foto: Stefan Källstigen

Deras matcher drar tusentals unga – men stöket oroar

Ett nytt fenomen har fötts i västra och norra Stockholm – som lockar tusentals ungdomar till bollplanerna. Fredagskvällarnas glödheta skolmatcher bjuder på glädje, adrenalin och folkfest –men också droger och stök intill matcherna.

  • Publicerad 22:29, 18 okt 2021

Det kändes som man svävade på moln när bollen satt

– Jag trodde aldrig matcherna skulle bli så stora. Det är helt galet, säger Gabriel Porseby, 16.

Laget Brommas björnar från Bromma gymnasium mötte Östra FC från Östra Real tidigare i höstas. Planen på Ängby IP i Bromma omgärdades med ungdomar från de två skolorna.

Publik i extas

När Gabriel nätade rusade Brommaungdomarna in. De slängde sig över honom. Brommas björnar vann med 2-0.

– Det kändes som man svävade på moln då, säger han.

Folkfester. 16-åringarna Victor Yman, Ludvig Tollqvist, Gabriel Porseby och Knut Ahnlund visar bilder från matcherna som lockat stora mängder ungdomar till idrottsplatserna. Foto: Stefan Källstigen

Inofficiella skolmatcher har spelats sedan några år tillbaka i innerstan och i söderort. Flera hundra ungdomar har dykt upp från skolorna.

Dels för att se på när deras skolkamrater gör upp mot andra skollag i fotboll, men också för att träffa andra ungdomar. Det har blivit stora folkfester med åskådarantal fullt i klass med vissa superettan-lag.

Samma kompisgäng

I höst har matcherna även blivit stora i västerort och i norrort. På Ängby IP, Grimsta IP och på Helenelunds IP i Sollentuna har matcherna dragit flera hundra åskådare, ibland över tusen.

Vi träffar Gabriel och några andra spelare från Brommas björnar på Ängby. De tillhör samma kompisgäng från Spånga och har spelat fotboll ihop i ett par år.

BP- och U-landslagsspelare

I höstas bildade de skollagen Blackan black boys och Brommas björnar.

– Det är inget lallande med jympadojor på planen. Man vill ju vinna. Vi har spelare från Brommapojkarnas U 16-lag och u-landslagsspelare i truppen, säger Knut Ahnlund, 16, en av tränarna i Brommas björnar.

Han liksom de andra från laget är klädd i keps, väst och jeans. Det är fredag eftermiddag och laget planerar som bäst för säsongens sista matcher.

Adrenalin och ramsor

Matcherna avgörs genom två 30-minutershalvlekar. Inga vuxna finns på plats, ingen skolledning är involverad. Matcherna arrangeras av ungdomarna själva och domarna är ofta elever.

Bild inför matchen mellan Brommas björnar och Blackan black boys. Foto: Brommas björnars Instagram

På bilder och filmer på sociala medier syns hur det fullkomligt är packat med ungdomar längs långsidorna. Publiken står så nära planen det bara går. Det sprudlar av adrenalin, fest och glädje. Det sjungs ramsor och görs banderoller.

Varit stökigt intill

– Gör du mål älskas du av alla. Gör du en tabbe kan du få höra "Vad fan gör du?", skrikas från publiken. Det är en väldig press, säger Knut Ahnlund.

Vid sidan om matcherna har det även blivit stökigt och bråkigt på sina håll. Fältassistenter och polis har fått åka ut. Det har varit rapporter om både fylla och narkotika, och även smällare, fyrverkerier och pyroteknik. Något som förstör för lagen.

Polisen släckte lamporna

Till just en derbymatch mellan Brommas björnar och Blackan black boys vid Grimsta IP smällde en del av publiken en mängd smällare.

Samspelta. 16-åringarna Victor Yman, Ludvig Tollqvist, Gabriel Porseby och Knut Ahnlund tillhör samma kompisgäng, där de flesta är från Spånga. Man spelat fotboll tillsammans i flera år. Foto: Stefan Källstigen

Stöket är något spelarna i Brommas björnar tar stort avstånd från. Något som förtar glädjen för de flesta som kommit för att ha en kul upplevelse, berättar Knut Ahnlund.

– Polisen avbröt matchen. Det är bra att ordningsvakter och polis har möjlighet att vara på plats när det behövs, säger han.

Tar avstånd från smällarna

Till Helenelunds IP har en handfull patruller, piketbil och polishelikopter beordrats ut. Där har raketer skjutits mot spelare, batterier och stenar kastats och ungdomar har buskört med mopeder på planen.

Brommas björnar har själva skrivit på Instagram att smällare inte är välkommet vid deras matcher. Stöket minskar även lagens möjligheter att bilda föreningar på skolorna.

– Det är bara för folk att sticka om de har smällare med sig. Vi vill spela fotboll och inte se matcherna avbrytas, säger Knut Ahnlund.

Hur stora kan matcherna bli?

– Det är fantastiskt att fotbollsintresset är så stort och det är jättekul att det snackas om matcherna på skolorna. Vi vill att folk ska fortsätta kunna njuta av fotbollen. Därför kanske en egen korpen-serie till nästa år blir nästa steg.

Brommas björnar själva tycker att 400 personer är en rimlig maxgräns för publiken.

– Då blir det bra tryck, utan att det blir stökigt. För så oroligt som det varit när det är runt 1 000 personer på plats kan det inte fortsätta vara, säger Knut Ahnlund.

Några av gymnasieskolornas lag

Brommas björnar (Bromma gymnasium)

KVG United (Kungsholmens västra gymnasium)

Thorildsplans fotboll (Thorildsplans gymnasium)

NTI Odenplan FC (NTI Handelsgymnasiet Stockholm)

Hvilan United (Hvilan utbildning)

Anna Whitlocks FF (Anna Whitlocks gymnasium)

Blackan Black Boys (Blackebergs gymnasium)

S:t Eriks soldater (S:t Eriks gymnasium)

Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg (Viktor Rydberg gymnasium Sundbyberg)

Östra FC (Östra Real)

Nya Elementar (Nya Elementar)

Visa merVisa mindre

Polis och fältare ökar sin närvaro: "Nytt fenomen"

Fältassistenter och polis har överraskats över de stora massorna ungdomar vid matcherna. Nu ökar man sin närvaro vid mötena.

Minna Massry, fältassistent i Hässelby-Vällingby, tror att det både är fotbollen och det sociala som lockar så stora skaror till matcherna.

– Fotbollsarrangemangen är ett helt nytt fenomen i västerort, vad vi känner till. Och det är så kul när ungdomarna arrangerar något själva, säger hon.

Unga glömmer säkerheten

Ungdomarna har velat hitta sätt att träffas på, tror Minna Massry.

– Initiativet är så härligt i grunden. Man fokuserar på fotboll och på att samlas. Ungdomarna tycker det är kul att kolla på, träffas och lära känna nya ansikten. Jag tror det är spännande för många att komma. Men man har missat säkerhetsaspekten. Det skulle behövas ett arrangörsansvar och ett säkerhetstänk.

Ett annat problem är att delar av publiken dricker alkohol eller tar droger.

– Det har hänt vid några tillfällen vad vi känner till, säger Minna Massry.

Screenshot från Brommas björnars Instagram story på stort jubel efter segern mot Östra FC från Östra Real. Foto: Brommas björnars Instagram

Fältassistenterna, polisen, ordningsvakter och vuxenvandrare har börjat samverka och ökat sin närvaro på matcherna.

– När så många samlas så kan bekymmer uppstå oavsett om det är unga eller vuxna, säger Minna Massry.

"Ungdomar drar ungdomar"

Jonas Jeffsell, kommunpolis på Vällingbypolisen, säger att det varit "stökigt och bråkigt" intill matcherna flera helger i rad, utan att polisen riktigt kan svara på varför.

– Ungdomar drar ungdomar, publik kommer. Initiativet från ungdomarna till matcherna är ju trevligt. Men det hade behövts en organiserad säkerhet kring arrangemangen. Nu börjar vi ta höjd för matcherna, och vi uppmanar även vuxna som har äldre ungdomar att röra sig runt idrottsplatserna, säger han.

Kommunpolisen Jonas Jeffsell lovordar ungdomarnas initiativ, men säger samtidigt att det blivit stökigt runt om matcherna flera helger i rad. Foto: Claudio Britos