Systerskap. Evenemanget Sthlmsystrar, som arrangeras av organisationen Nema Problema, skapar kontaktytor för tonårstjejer från hela Stockholm. Foto: Gustaf Svanberg

Deras mål: Ena tjejer över hela stan

Umgänge, aktiviteter och ökad samhörighet. Det är poängen med integrationsprojektet Sthlmsystrar, som på lördag samlar 200 tonårstjejer från hela Stockholm.

  • Publicerad 12:10, 24 nov 2017

Sthlmsystrar är ett initiativ från ideella organisationen Nema Problema, vars huvudfokus är att stärka integrationen i Sverige. Genom olika aktiviteter som vill organisationen föra samman nyanlända och etablerade svenskar. Det handlar om alltifrån simning och bowling till integrationsmiddagar och högtidsfiranden för de som saknar en plats att gå till.

Ett led i detta är projektet Sthlmsystrar, som nu på lördag hålls i ungdomens hus i Rinkeby. Helgens evenemang blir det tredje sedan starten i februari.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi kommer bland annat ha en dansshow och man kommer även få dansa själv. Deltagarna får även testa att DJ:a, och lära sig fota och sminka andra, säger Vilhelm Skoglund, medgrundare till Sthlmsystrar och verksamhetsansvarig på Nema Problema.

Sthlmsystrar för samman cirka 200 tjejer från hela stan, från Farsta i söder till Djursholm i norr, Botkyrka i väster till Lidingö i öst samt hela innerstan. Det heltäckande greppet är viktigt, berättar Vilhelm Skoglund.

– Meningen är att öka integrationen och samhörigheten. Vi vill att tjejer som annars inte skulle ha träffats kan mötas och ha roligt tillsammans, säger han.

Varför är eventet bara för tjejer?

– Innan har vi till exempel haft flera olika idrottsaktiviteter, som fotbollsmatcher, samt språkkafé. Då har det mest kommit killar. Med Sthlmsystrar har vi velat nå ut mer till tjejer.

Sthlmsystrar har gett resultat, berättar Vilhelm Skoglund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Flera av tjejerna har blivit vänner och börjat umgås vid sidan av våra evenemang. Det är superkul.

Att testa VR-glasögon är en populär aktivitet på Sthlmsystrar. Ett annat återkommande inslag är DJ-skola. Foto: Gustaf Svanberg