Helena Mattsson, Maria Ringnér och Marko Marjamäki bor alla i hus som sålts och köpts gång på gång. Foto: Mitt i

Deras hyreshus köps och säljs gång på gång

Snabba klipp för fastighetsägare och hyresgäster som är trötta på ständiga ägarbyten. På fem år har handeln med hyresrätter femdubblats i Stockholms län, visar Mitt i:s granskning. Vi har träffat hyresgäster i Huddinge, Husby och Sollentuna som fått nya värdar upp till vart annat år.

  • Publicerad 05:03, 4 maj 2020

För några år sedan var husen vanliga, kommunala fastigheter med hyresrätter.

I dag är de en het handelsvara som köps och säljs – ofta.

Att köpa en fastighet med hyresrätter i Stockholms län betraktas som en säker investering. Och det lockar spekulativa investerare.

Mitt i har kartlagt handeln

Med hjälp av registerutdrag från Lantmäteriet, data från ett analysföretag i fastighetsbranschen samt artiklar i branschmedia har Mitt i kartlagt handeln med hyresrätter i Stockholms län.

De senaste 20 åren har lagfarten för omkring 400 fastigheter med hyresrätter bytt ägare minst fyra gånger. Till detta kommer större bestånd av fastigheter som säljs genom bolagsaffärer.

Visättravägen, Huddinge

Gården på Visättravägen i Huddinge är full av lekande barn med lite för tunna kläder en kylig eftermiddag i mars.

I somras fick fasaderna ny puts, och den nuvarande hyresvärden började rusta upp gården. Den grävdes upp 2010, och först efter hot om vite återställdes den av den dåvarande ägaren som ersatte gräsmattorna med konstgräs.

Ännu är det inte helt färdigt, tycker hyresgästerna.

– Det ser trevligare ut nu, men det behövs mer grönt. Jag hoppas att det här tyska bolaget fortsätter – så det får bli klart någon gång. Men det skulle inte förvåna mig om de också säljer om några år, säger Maria Ringnér som bott på gården sedan 1988.

Mia och Cassie, 8, trivs bra i Visättra där de har nära till både kommunikationer och skogspromenader.

För det är så det har varit. Med jämna mellanrum har Mia och hennes sambo Per-Åke Friberg hittat en lapp i brevlådan som meddelat att de fått en ny hyresvärd.

– En del har bara behållit husen i något år eller två. Ibland hänger personalen med, ibland inte. Då känns det som att hyresgästerna har bättre koll på fastigheten än förvaltaren – de får börja om från början, säger Per-Åke.

573 lägenheter i Visättra

10 ägare på 18 år i Huddinge

Loading…

Nidarosgatan, Husby

Helena Mattsson och Ulf Nilsson på Nidarosgatan i Husby har haft många hyresvärdar efter att Svenska Bostäder sålde.


Med drygt 13 000 lägenheter är Hembla, som ägs av tyska Vonovia, den näst hyresvärden i länet. Tre av fastigheterna ligger i Husby i Stockholms stad. Helena Mattsson flyttade in 1976, när huset var nytt, och har sett många ägare komma och gå sedan Svenska bostäder sålde husen 1998.

– Jag är nöjd med min lägenhet, men det är svårare att få kontakt med förvaltaren nu. Det är 40 minuters kö på telefon och de har byt nummer många gånger, säger hon.

 

9 ägare på 21 år i Husby

960 lägenheter i Husby

Loading…

Malmvägen, Sollentuna

Fastigheter med hyresrätter borde säljas med en klausul som hindrar köparen att sälja efter mindre än 10 år, menar Marko Marjamäki som bott i Hemblas hus på Tingsvägen/Malmvägen i Sollentuna sedan 1996.

På Malmvägen i Sollentuna är Vonovia den fjärde ägaren sedan kommunala Sollentunahem sålde fastigheten 2009.

– Vi undersökte olika försäljningsalternativ och såg Wallenstam som en långsiktig ägare.  Vi fick också ett uttalande om att de såg på det här som en långsiktig affär som skulle in i deras portfölj, säger Lars Callemo, dåvarande vd på Sollentunahem.

Vi såg Wallenstam som en långsiktig ägare

Lars Callemo, fd vd, Sollentunahem

Till mångas stora förvåning sålde Wallenstam fastigheten vidare redan 2004.

– Enligt min uppfattning var det något som ingen hade räknat med. Det kändes lite snopet, fem år är en kort tid, säger Lars Callemo.

454 lägenheter runt Malmvägen

5 ägare på 10 år i Sollentuna

Loading…

Bostadsmarknadens okända storspelare

Hembla är okänt för de flesta, men bakom namnet gömmer sig länets överlägset största privata hyresvärd.

Med nästan 13 000 lägenheter är Hembla och deras tyska ägare Vonovia den näst största hyresvärden i Stockholms län, bara Stockholms stads allmännytta är större.

Här kan du läsa om hur Hembla ser på sitt ägande – och vad de svarar på kritiken mot att de renoverar för att kunna höja hyrorna.