Samlar. Arne Skoglund och Yalie Samura skickar mängder med kläder till Sierra Leone i västra Afrika. Foto: Mikael Andersson

Deras hem blir lager för bättre behövande

I flera års tid har Hässelbyborna Arne Skoglund och Yalie Samura skickat kläder och materiel till bättre behövande i Sierra Leone. I år har de fått ihop mer än någonsin.

  • Publicerad 16:51, 25 sep 2020

Vi skickar ner så mycket vi har råd med.

Det är knappt så att det går att komma in i lägenheten. I hallen står ett litet foosballspel, på köksbordet står matkonserver staplade och vardagsrummet går knappt att se under alla kläder.

– Då har vi ändå precis fått i väg tre stora kartonger, säger Arne Skoglund.

Arne bor i en lägenhet i Hässelby strand tillsammans med Yalie Samura. Allt de samlat i hemmet ska packas ned och skickas med container till Sierra Leone.

– Jag vill hjälpa folk hemifrån, säger Yalie, som kommer därifrån.

– Det är ett av världens fattigaste länder. Det går inte att föreställa sig hur det är om man inte varit där. Så vi skickar ner så mycket vi har råd med, säger Arne.

Hässelbybor har donerat

Det är fjärde året som Yalie och Arne samlar ihop saker att skicka. Tidigare år har de besökt marknader och loppisar om samlat på sig prylar. I år satte corona stopp för det.

– Istället skrev jag en blänkare på Facebook om vad vi håller på med, och det fick genomslag. Det blev en massa gilla och hjärtan, säger Arne.

Hässelbyborna hakade mer än gärna på att donera sina saker. Det har gjort att Arne och Yalie nu fått ihop mer än någonsin. Ungefär ett halvt ton, uppskattar Arne det till.

– Vi är så glada, och vill verkligen tacka alla som bidragit, säger Yalie.

Samlare. "Det vi inte kan skicka nu spar vi till nästa år. Vi tackar inte nej till saker, det gör nytta dit det kommer", säger Arne Skoglund. Foto: Mikael Andersson

Går till barn och unga

Förutom kläder och skolmateriel så skickar de utrustning till en fotbollsklubb för barn och unga i Freetown, Sierra Leones huvudstad.

– Jag såg dem spela barfota och ville hjälpa till. Så när folk donerar fotbollsskor och träningskläder skickar vi det dit, säger Yalie.

Både Yalie och Arne skrattar när de får frågan hur det är att ha allt hemma.

– Vi ramlar och snubblar, och vi får knuffa och smita oss fram mellan grejer. Nu har vi i alla fall ordnat så vi kan sitta i soffan och se tv:n, säger Arne.

Men det är ett litet pris att betala, menar Arne och Yalie.

– Vad kan man annars göra, när man vet hur de har det där nere och vilken nytta de här sakerna gör. Då är det värt det, säger Arne.

Sierra Leone

Ligger i västra Afrika.

Huvudstad: Freetown.

Blev självständigt från Storbritannien 1961.

Invånare: ca 7,5 miljoner (2017).

Uppskattningsvis 70 procent av befolkningen lever i fattigdom (2019).

Visa merVisa mindre