Sörgårdsvägen var länge fartdårarnas paradis. Men staden satsade flera miljoner kronor på farthinder på sträckan – och i dag håller 80 procent av fordonen hastigheten på 30 km/h utanför skolan.

Värre tycks det ha blivit på Björnbodavägen-Trädgårdsmästarvägen, där också 30 kilometer i timmen råder. Trafikkontoret har redan tidigare gjort avsmalningar, som bara en bil åt gången ska kunna köra igenom, för att få ner farterna. Något som inte tycks hjälpa – antalet inkomna klagomål till kontoret har ökat under det senaste helåret.

– Allt fler tar den här vägen och det går undan. Genomfartsförbudet bryts hela tiden, säger Ulf Klintesten som bott i området i 25 år.

Saknar poliskontroller

Enligt folk Mitt i träffar på gatan beror det dels på att Skattegårdsvägens koppling till Bergslagsvägen är avstängd under Förbifart Stockholm-arbetena, dels på att folk vill slippa alla farthindren på Sörgårdsvägen.

https://www.mitti.se/nyheter/dynamiska-farthindren-har-minskat-fortkorningen/repucE!@a2FQdPymUTwlMqPjXikNg/

– Ingen håller 30, alla kör i minst 50 kilometer i timmen här. Det känns som att polisen aldrig är här. Det har blivit fritt fram och för oss blir det otryggt, säger Ulf Klintesten.

Situationen ska granskas

Avsmalningarna då? Ja, de beskrivs närmast som fiaskon av folk på gatan.

– Folk kör som vildar igenom dem. Jag har ringt polisen flera gånger. Man är ju livrädd. Det finns små barn längs gatan. Det är skrämmande, säger en kvinna som bott på gatan i 37 år.

https://www.mitti.se/nyheter/dynamiska-farthindren-har-minskat-fortkorningen/repucE!@a2FQdPymUTwlMqPjXikNg/

Trafikkontoret ska granska situationen, menar trafikhandläggaren Linnea Svärd på trafikkontoret.

– Vi planerar en trafikmätning i höst för att följa upp hastigheterna. Den eventuella genomfartstrafiken kan bero på att Skattegårdsvägens anslutning till Bergslagsvägen är avstängd, säger hon.

Ni tror inte att bilar tar Björnbodavägen för att slippa Sörgårdsvägens farthinder?

– Nej, svarar Linnea Svärd.

Polisen får in väldigt många trafiktips men resurserna för kontroller är begränsade, enligt kommunpolisen Jonas Jeffsell.

– Vi vet om att det körs fort på Björnbodavägen, det är dock en av gatorna vi står väldigt mycket vid, säger han.

De boende verkar vilja se er där oftare?

– Det finns många vägar vi behöver vara vid, men Björnbodavägen är en av de vi jobbar mot. Det är ett välkänt problem att det körs fort där, och det är väl heller inte alldeles ovanligt att folk tar en ny väg om det blivit svårare att ta den "vanliga" vägen, säger Jonas Jeffsell.

Han hoppas att trafikkontoret inför fler åtgärder.

– Fysiska hinder är den mest effektiva åtgärden och det vore jättebra om det byggdes fler på Björnbodavägen.