Deras fotbollsklubb ska ena Husby igen

De vill visa att Husby är mer än kravaller och locka unga att spela fotboll. Bakom nystartade Husby FF står bland andra AIK:s Robin Quaison. – Vi vill föra Husbyborna samman igen, säger han.

  • Publicerad 20:04, 23 feb 2014

Kamphunden har lämnat Kvarnbackas konstgräs när tre av Husbys stora förebilder släntrar in, småhuttrandes i den råa februariluften. De är nära vänner och har alla med yttre mått mätt ”lyckats” i livet.

Robin Quaison är professionell fotbollsspelare i allsvenska AIK, Biniam Gebriel arbetar som boendestödjare och Sirag Sheikhomer är anställd av Djurgården med ansvar för drive in-fotbollen i Järva.

I styrelsen ingår även Mohamed Yusuf och Rtawi Mecconen, med ett fotbollsförflutet i Djurgården, senast i division 1 och Valsta Syrianska.

Nu vill de göra något för förorten i sitt hjärta.

Tanken väcktes i samband med kravallerna i fjol då rasande ungdomar kastade stenar på polisen, samt efter dokumentären om den mördade Husbykillen Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali och hans Atletico Husby, fotbollsklubben som såldes till en rysk bussmiljonär och splittrades.

– När Atletico försvann fanns det inget som höll samman Husby längre. Så vi bestämde oss för att starta ett fotbollslag, något som kan föra ihop Husbyborna och göra det lugnt igen, säger ordföranden Biniam Gebriel.

– I stället för att ungdomarna ska vara ute och härja på fredagar och lördagar tänkte vi att de kan ha något att göra, säger tränaren Sirag Sheikhomer.

Husby FF startar med ett seniorlag i division 7, med en trupp som idag består av 25 ungdomar, 19-26 år gamla. Till premiären på Kvarnbacka IP i vår hoppas man på minst 250 åskådare. Nästa år startar en akademi för 13-15-åringar.

AIK:s Robin Quaison är med i styrelsen och en viktig förebild för områdets unga.

– Många ser upp till honom och följer honom dagligen, han kan inspirera ungdomar att tänka: ”Om Robin kan så kanske vi också kan hamna i AIK eller landslaget”, säger Sirag Sheikhomer.

Själv tonar AIK-mittfältaren från Akalla ned sin roll. Det är barndomskompisarna som drar det tunga lasset, han sitter bara i styrelsen och hjälper till där han behövs.

– Det här kan hjälpa många ungdomar och föra människor samman, säger Robin Quaison.

Men det finns ju redan ett Husbylag, Henok Goitoms Kista Galaxy?

– En del Husbybor tycker väl inte att det är ett riktigt Husbylag, de har ju inte Husby med i namnet, säger en annan medlem i Husby FF.

Visionen är att likt föregångaren Atletico Husby klättra i seriesystemet och om tio år spela allsvenskt.

Såvida det inte kommer en ryss och köper upp er?

– Det kommer inte att hända. Det finns ingen prislapp, laget är inte vårt, det tillhör Husby, säger Husby FF:s grundare.

Fakta

Fler stjärnor som har fotbollsklubb

Husby FF kommer att spela i division 7A och möta lag som Bele Barkarby IF och Bollstanäs HFF.

Det finns ytterligare fem fotbollsklubbar på Järvafältet. Högst upp i seriesystemet ligger division 2-klubben Akropolis.

AIK-stjärnan Henok Goitoms lag Kista Galaxy spelar i division 4, liksom Kista SC.

Qaran IKF har avancerat till division 5 och Turkietproffset Martin Mutumbas lag Rinkeby United FC ligger i division 7.

Visa merVisa mindre