DI Gasell är ett pris som varje år delas ut av Dagens Industri till landets snabbast växande företag. De som i år knep Stockholmspriset var Södermalmsbaserade företaget Digitaltolk, som håller till vid Slussen.

– Det känns fantastiskt. Att vi har bra siffror är så klart roligt, men det roligaste är att vi har ett företag som berör och kan hjälpa många människor, säger Södermalmsbon Leyla Sarac som tillsammans med Virpal Singh grundade och äger Digitaltolk.

Gick inte ihop

Idén kom till 2015. Då brukade Virpal Singh ta sig till Centralstationen för att hjälpa nyanlända och han såg då ett behov av moderna och snabba tolktjänster.

Det Digitaltolk skapat är en digital tjänst som automatiskt matchar beställare med tolkar. En tolkförmedling, helt enkelt.

2016 omsatte företaget en miljon kronor. I fjol låg siffran på 162 miljoner.

Var ni beredda på att växa så fort?

– Nej, vi var inte beredda. Men vi konstaterade tidigt att det fanns beställare som inte fick tag på tolkar, och tolkar som stod med tomma kalendrar. Det var en ekvation som inte gick ihop, säger Leyla Sarac.

Det fina med deras tjänst, menar de, är att den kan underlätta för folk i akuta ärenden som i vården eller i polisärenden.

– Vi hade till exempel nyss en läkare som inte kunde kommunicera ett barns tillstånd till föräldrarna, men som genom oss fick tag i en tolk på några sekunder. Det känns bra att kunna bidra till folks liv på ett positivt sätt, säger Virpal Singh.