Slipsscarfen är det personalen på chartertågen ska ha på sig. Foto: Veronica Johansson

Deras Facebookgrupp ska få fler att ta tåget

Kärrtorpsbon Andreas Sidkvist och Bagisbon Susanna Elfors har tillsammans blivit nominerade till Miljömålspriset årets inspiratör 2020. Med sin Facebookgrupp ”Tågsemester” inspirerar de folk att åka tåg.

  • Publicerad 11:00, 21 feb 2020

Kärrtorpsbon Andreas Sidkvist och Bagisbon Susanna Elfors har chansen att vinna Naturvårdsverkets miljömålspriset i kategorin Årets inspiratör 2020.

Vad de har gjort och gör är att inspirera folk till att ta tåget på semestern. Efterfrågan på tågresor utomlands har blivit betydligt större enligt Andreas Sidkvist. Till stor del på grund av Facebookgruppen ”Tågsemester” som de driver och utvecklar.

Gruppen har i dag hela 112 342 medlemmar. Där hjälps de åt med frågor och svar gällande tågresor.

Läs mer om deras arbete här.

Hur känns det att vara nominerade?

– Det känns jättekul och smickrande att de har sett oss och det vi gör. Sen hoppas jag förstås att alla i söderort röstar på oss. Det är ju folket som styr. säger Susanna Elfors.

De tycker att det vore kul att vinna men framförallt vill de få möjligheten att kunna inspirera mer och ordna fler event och hålla fler föredrag för att få folk med på tåget.

– Det känns ju helt rätt, det är det vi vill göra. Inspirera, säger Andreas Sidkvist.

”Nu blir vi tagna på allvar”

Vad är era förväntningar?

– Jag tänker väl att vi skulle kunna ge mer uppmärksamhet till tågresandet, ge ännu fler folk en boost till att ta tåget, Andeas Sidkvist.

Att stora statliga järnvägsbolag inser att det är bra att samarbeta med oss, säger Susanna Elfors.

När de drog igång hade de bara Facebookgruppen ”Tågsemester”. Nu har de byggt upp andra kanaler i form av en hemsida, Facebooksida, nyhetsbrev, Instagram och nästa steg är ett externt community utanför Facebook med tågbokningsmöjligheter.

–  Nu blir vi tagna på allvar tror jag, säger Andreas Sidkvist.

Den 6 maj delas priset ut i Nyköping. Foto: Veronica Johansson

Hur känns de att vara kärnan till inspirationen?

– Det är ju jättekul. Sen om man ska vara helt ärlig så är ju även gruppmedlemmarna inspiratörer. Det vi gör nu är att hjälpa människor som vill resa hållbart att hitta lämpliga resmål och tågoperatörer att resa med. Men vi har delvis skapat och är nu mitt i vågen som håller på att förändra hundratusentals svenskars resvanor, säger Andreas Sidkvist.

Ger folk en alternativ resväg

De båda har sen flera år tillbaka arbetat med hållbarhet och lärt sig en hel del. Nu uppskattar de att hållbarhetsfrågan är i fokus i samhället, för att få göra det de brinner för.

– Om man bara går runt och skäms över att flyga och inte har något alternativ så kommer man antingen att bli deppig eller så struntar man i sakerna och fortsätter som man gjorde innan. Vi står för att ge ett annat alternativ, säger Susanna Elfors.

– Förändring sker när det finns en balans mellan missnöje och hopp, och det är det som finns nu. Folk är väldigt missnöjda med att klimatet håller på att förändras och tågsemester är hoppet. Och det är därför som det går så bra skulle jag säga, säger Andreas Sidkvist.