Egenföretagare. Linn Hellström, Emma Blom, Irma Raud och Ingrid Hansson driver ICE-UF, In Case of Emergency. Foto: Josefine Avelind

Deras bok ska hjälpa unga som utsatts för övergrepp

Med färgstarka illustrationer och bra fakta har fyra unga entreprenörer skrivit boken "Var beredd, inte rädd". De vill förbereda barn och ungdomar hur de ska ligga steget före förövaren och minimera risken till att bli utsatta för övergrepp.

  • Publicerad 12:52, 24 maj 2021

De fyra tjejerna bakom boken går sitt andra gymnasieår på Campus Manilla och fick under senhösten 2020, som en del av gymnasieprogrammet, chans till att testa på att driva ett eget UF-företag. Tillsammans driver de ICE-UF och deras gemensamma mål, att bidra till och lyfta upp ett viktigt ämne, resulterade i en bok de själva skrivit i samråd med psykologer, poliser och experter.

– Vi önskar att vi inte hade behövt skriva om det här, eftersom ingen ska behöva bli utsatt. Men verkligheten ser annorlunda ut och vi hoppas att vår bok kan vara till stor hjälp, säger Emma Blom.

Steget före förövaren
 

Bokens ämne baseras på att de upplever att de och andra ungdomar i dagens samhälle i stor grad känner otrygghet och oro inför att bli utsatta för övergrepp. De vill på ett lättillgängligt sätt kunna informera ungdomar om hur de ska ligga steget före förövaren.

– Det är lätt att tro att man själv inte kommer att utsättas men det kan hända precis vem som helst, alla känner någon som blivit utsatt. Därför vill vi med vår bok informera ungdomar om hur man kan förbereda sig ifall man råkar ut för ett övergrepp och till vem man kan vända sig till om det sker, säger Linn Hellström.

Bok. Ingrid Hansson och Linn Hellström skrev tillsammans med sina UF-kollegor boken de tycker att alla ungdomar behöver. Foto: Josefine Avelind

Lättläst bok


Tjejerna upplever att böcker som handlar om samma ämne är svårtillgängliga och saknar viktig fakta samlat på ett och samma ställe. Därför har de fokuserat på att ta fram en lättläst bok där läsaren snabbt guidas till olika kapitel som förklarar hur man bland annat ska förbereda sig inför ett övergrepp och om hur kroppen kan reagera efteråt.

– Vi har haft liknande tankar och visioner om vad vi ville fokusera på i vårt UF-företag. Vi har kompletterat varandra bra och bestämde oss tidigt för att lyfta ett tungt men viktigt ämne, säger Linn Hellström.


Hälften vunnet

I framtiden hoppas de få kunna hålla föreläsningar och belysa relevansen i ämnet inför fler ungdomar. Något tjejerna bär med sig efter arbetet är att entreprenörskap var mer roligt och inspirerande än vad de kunnat ana och till andra ungdomar som vill göra något liknande svarar de:

– Vi bara körde på, har man drivet och är engagerad så är hälften vunnet. Det bästa är att hitta likasinnade eftersom den här sortens projekt är tidskrävande. Att driva ett UF-företag har lärt oss grunderna i hur man driver ett företag och vi känner även att vi har blivit bättre på att kommunicera och skriva.

Vad är ett UF-företag?

Ung företagsamhet (UF) är en utbildning på gymnasiet för elever mellan 16-18 år. Under ett läsår startar, driver, och avvecklar eleverna ett UF-företag med stöd av lärare och konsulter från näringslivet. UF-företag kallas även för övningsföretag och är i juridisk mening inget riktigt företag. Företaget kan inte ingå i avtal, äga tillgångar eller låna pengar.

Källa: Skatteverket