Upprörda. Björn Hasselgren och Gunilla Granath bor i ett grönklassat hus i Västertorp och är kritiska till fastighetsägaren Hebas renoveringsplan. Att riva ut orginalköket och parkettgolv är helt onödigt, anser paret, som tycker att inredningen borde bevaras. Foto: Sacharias Källdén

Deras 50-talsdröm rivs ut vid renovering

När hyreshus från 40- och 50-talet ska stambytas rivs orginalkök och gammal parkett ut. Nu tar boende, som fruktar stora hyreshöjningar, strid mot renoveringarna. "De skövlar ett kulturarv", säger Gunilla Granath i Västertorp.

  • Publicerad 08:30, 14 mar 2020

Nya hyresgäster efterfrågar också en modernare standard

På åttonde våningen, högst upp i huset på Terrängvägen 97 i Västertorp, visar Gunilla Granath och Björn Hasselgren runt i sin etagelägenhet med en hisnande utsikt över Söderort.

Huset är byggt 1950 och hemmet är fullt av originaldetaljer som skulle få mäklare att jubla. Det platsbyggda köket är fortfarande i gott skick, precis som den gamla parketten. Trots det kan mycket ryka när fastighetsägaren Heba renoverar i samband med huset ska stambytas.

– De vill byta alla golv, inredningen i alla kök, byta ut vackra strömbrytare, vitmåla fina trädörrar som är repiga. Man raderar en estetik och en kultur som fanns för 50, 60, 70 år sen. De går fram som barbarer helt utan känsla, säger Gunilla Granath.

Hon är en av flera hyresgäster som tagit strid mot Hebas planer. Av de 37 lägenheterna i huset har hälften för närvarande korttidskontrakt. De har därmed inget att säga till om men av de övriga 16 hyresgästerna vill 14 att Heba backar och genomför en mer modest renovering, enligt en enkät bland de boende.

– Vi har inte råd att slösa material på det här sättet. Ur klimat- och hållbarhetssynpunkt är det dåraktigt, säger Gunilla Granath.

"Finns bara en lyxnivå"

I ett samrådsavtal mellan Heba och Hyresgästföreningen slås det fast att de boende ska få välja mellan minst två eller tre olika nivåer vid en renovering. En av dem ska vara en basnivå, men enligt Hyresgästföreningen lever inte Heba upp till avtalet utan erbjuder bara en nivå som är “påfallande hög”.

Gunilla Granath anser att Heba helt struntar i avtalet.

–  Det enda som finns är deras lyxnivå. Sen är det tillval som färg på kakel och golvvärme som man kan lägga till. Men det är inga nivåer. Det är tillval, säger hon.

Hon oroas över hur höga hyreshöjningar som väntar om renoveringsplanen blir verklighet.

Hållbart? Gamla golv ska rivas ut och nya läggas. Foto: Sacharias Källdén

Orginal. Runda lysknappar, en spiraltrappa i ek och trädörrar utsmyckade med glaspartier är några av 50-talsdetaljerna. Foto: Sacharias Källdén

Kritik kommer även från Hägerstensåsen där Heba ska renovera hus från 40-talet på Tomträttsvägen. Precis som i Västertorp ska orginalkök och parkett rivas ut. Av de 17 hyresgäster som har vanliga hyreskontrakt har 7 tackat nej till Hebas nuvarande planer. Därmed har renoveringen blivit ett fall för hyresnämnden, där frågan ligger nu.

– De som vill ha en mer omfattande renovering får gärna det, men får också betala kalaset. Jag tycker att det är ett enormt resursslöseri att riva ut fina fungerande kök och fiskbensparkett. Det är som att kasta ut husets själ. Men för Hebas del är det mer lönsamt att göra så kallade standardhöjningar och sätta in nytt, säger Catrin Alvin som bor i huset.

Risk att kök går sönder

Henrik Fernström, fastighetsutvecklingschef på Heba, försvarar bolagets linje. Han betonar att Heba vill göra stora genomgripande renoveringar för att slippa störa hyresgästerna igen om några år. Dessutom vill man göra enhetliga upprustningar, så att det blir lättare för Heba att sköta underhållet av bostäderna.

Att kök konsekvent rivs ut och ersätts beror enligt Henrik Fernström på att delar av köksinredningen måste monteras ner vid stambytet. När det görs går inredning ofta sönder, menar Henrik Fernström,

– Nya hyresgäster efterfrågar också en modernare standard. Tycke och smak är inte heller enhetligt. Överlag är våra hyresgäster väldigt nöjda efter våra renoveringar, säger Henrik Fernström.

Att golv rivs ut beror på att fiber i vissa fall behöver spåras ner i parketten, som då ändå måste bytas ut. En del golv går inte heller att slipa igen, uppger Henrik Fernström.

Han tillbakavisar kritiken att Heba gör onödigt stora ingrepp i bostäderna för att få rätt att höja hyran rejält.

– Vi har en grundstandard som är satt för att lägenheterna ska hålla minst 30 år till. Är någon orolig för en högre hyresnivå kan vi hjälpa till, till exempel om man är äldre, bor stort och vill flytta till något mindre, säger Henrik Fernström.

Ofta förhandlas hyran i efterhand så än så länge vet inte Gunilla Granath hur stora hyreshöjningar som väntar efter en renovering. Idag betalar hon och Björn 7900 kronor för 93 kvadrat.

– Vi är inte fattigpensionärer men blir det en hyra över 10 000 kronor måste vi flytta, säger hon.

Rivs ut. Platsbyggda 50-talskök ersätts med nya vid Hebas renoveringar. Beklagligt, anser Stadsmuseet. Foto: Sacharias Källdén

Stadsmuseet: "Stort värde att orginalkök finns kvar"

Stadsmuseet beklagar att fastighetsägare river ut inredning från 50-talet men är utan makt att stoppa renoveringar som ombyggnationer av kök.

Huset på Terrängvägen 97 är ett av flera i Västertorp som är grönklassat av Stadsmuseet. Det betyder att byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde, enligt museet.

Enligt plan- och bygglagen är det förbjudet att förvanska sådana byggnader. Dessutom finns det i lagen ett krav på att fastighetsägaren ska vara varsam om husets kulturhistoriska värden. Kraven gäller både yttre värden och invändigt.

Museet saknar verktyg

– Det är jättetråkigt att man sätter in ett sprillans nytt kök i ett 50-talshus. Det saknar helt charm. Vi beklagar det så klart. Det är av stort värde att de här orginalköken finns kvar, säger Gunilla Söderlund, antikvarie på Stadsmuseet.

Trots det här betyder en grönklassning av ett hus mycket litet i praktiken när det är dags för en renovering, enligt Gunilla Söderlund.

Stadsmuseet har helt enkelt inte några verktyg för att agera i såna här fall. Skälet är att åtgärderna inte kräver vare sig bygglov eller en bygganmälan till staden. Det gör att det är fritt fram för fastighetsägaren att köra på.

– En grönklassning har stort betydelse vid ändringar som kräver bygganmälan och bygglov, då kan vi få ärendena på remiss men inte i sådan här fall. Tyvärr, säger Gunilla Söderlund.

Renoveringstvister avgörs i domstol

I Söderort äger Heba 45 fastigheter med nära 2000 lägenheter. Flera av husen är byggda mellan 1940- till 1960-talet och behöver rustas upp.

Vid större renoveringar väljer Heba konsekvent att bygga nya kök och lägga nya golv, oavsett standard på befintlig inredning. Det ingår i bolagets grundnivå.

Enligt Hyresgästföreningen vill hyresgäster ofta ha möjlighet att välja en mer sparsam renovering.

Om inte alla hyresgäster godkänner en renovering avgörs tvisten i hyresnämnden.

Enligt Heba har flera fall av deras renoveringar gått till hyresnämnden, utan att hyresgästerna fått gehör för sin kritik.

Visa merVisa mindre