Åkermyntan. hässelby, västerort Foto: Mikael Andersson

Deppigt kan bli peppigt i nya Åkis

En stor parkering och en mack med igenbommad affärslokal - nog hade entrén till Hässelby villastads centrum och hjärta kunnat se roligare ut? Det tycker både Hässelbybor, centrumägare och staden. Nu kan en förändring vara på gång.

  • Publicerad 17:53, 24 jan 2018

Vi kommer att titta på olika alternativ

Det ska bli nytt och fräscht runt Åkermyntans centrum i Hässelby villastad. Ovanför Plantagen skvallrar en jättegrop om att här snart kommer att finnas ett helt nytt kvarter med 119 lägenheter. Bakom själva centrumet ska en gammal förskola och en del av parkeringsytan ersättas med moderna flerbostadshus och planering pågår för ytterligare nybyggen på andra sidan Växthusvägen, i Smedshagen.

Men på Lövstavägensidan - intet nytt.

Detta trots att Stockholms stad i den nya översiktsplanen som väntas antas i fullmäktige i år, har pekat ut området runt Åkermyntan som en plats med utvecklingsmöjligheter.

Urbana drömmar

Och Fredrik Jensen, områdesstrateg för yttre Västerort på stadsbyggnadskontoret, håller inte igen i sin vision för platsen.

– Vi är ju medvetna om att det ser ganska trist ut idag runt Åkermyntan. Om några år tror vi att Växthusvägen har blivit mer av en stadsgata och vi hoppas på samma utveckling mot Lövstavägen i den mån det går, säger han.

"Urban förtätning med med en blandning av handel och bostäder", säger han och förklarar hur det skulle kunna gå till:

– Om parkeringen skulle gå att lösa mer effektivt, i ett underjordiskt garage eller liknande, då kunde marken utnyttjas till bebyggelse, säger Fredrik Jensen.

Det scenariot är dock väldigt hypotetiskt, särskilt med tanke på att Stockholms stad endast äger "några ströbitar" mark på den aktuella platsen.

Äger mark gör däremot centrumägaren Citycon. Affärsområdeschefen Martin Kjellman vill också utveckla och gillar tanken på urbanisering, vilket skulle ge ett större kundunderlag och möjligheter till bredare utbud och mer service i gallerian.

– Det har varit en utmaning att hitta rätt koncept här. Men det går bra för livsmedelshandeln så vi ser gärna mer av mat och dryck framöver. Systembolaget skulle vara ett bra komplement, säger Martin Kjellman.

Bilarna blir kvar

Att bygga bort parkeringsplatsen, som stadens områdesstrateg föreslår, ser han inte som sannolikt inom den närmsta framtiden, men tycker det låter som "ett positivt framtidsscenario".

På kortare sikt hoppas han på en förändring hos grannen Preem, vars butikslokal stått tom och öde i flera år.

– Vi ser gärna att det händer något där, till exempel vore en snabbmatsrestaurang ett bra komplement. Handel föder handel och det vore bra med lite aktivitet där, även ur ett trygghetsperspektiv, säger Martin Kjellman.

Preem själva, visar det sig, inledde så sent som förra veckan en intern process om vad som ska hända med fastigheten.

– Vi vill utveckla den och finnas kvar på orten och det finns många som är intresserade av den här fastigheten, säger Jim Niesel, ansvarig för Preems obemannade stationer.

Någon gång innan sommaren är tanken att det ska finnas en konkret plan.

– Vi kommer att titta på olika alternativ: ska vi samarbeta med någon? Driva något själva? Eller avyttra till annan aktör - det har vi inte bestämt ännu, säger han.

ENKÄT: Vad tycker du om Åkis framsida?

Staffan och Eva Fahlén, Hässelby villastad - Det är inte fult direkt, det ser fräscht ut. Men i den tomma lokalen vid macken borde man kunna hitta på något, säger Staffan. - Kanske en leksaksaffär? Det finns ju inte här ute, säger Eva. Foto: Stella Papapanagiotou

Hanna Kvarnström, Backlura - Det vore trevligt om det var lite mer liv och upplyst. Då skulle det kännas tryggare att komma hit på kvällarna, nu undviker jag det. Foto: Stella Papapanagiotou

Sofie Tallberg, med Vincent, 2 månader, Hässelby villastad - Jag tycker att här borde finnas större utbud och variation över huvudtaget! Jag önskar mig en schysst restaurang, här finns nästan bara pizzerior i närheten. Foto: Stella Papapanagiotou