Denise Lagercrantz vill fortsätta jobba när bebisen fötts och lämna sonen på förskolan. Foto: Johanna Kämpe

Denise: ”Förslaget kom som en chock”

30 timmar på förskolan för barn till föräldralediga är en kvinnofälla, anser advokaten Denise Lagercrantz. – Förslaget kom som en chock.

  • Publicerad 07:00, 28 jan 2019

Denise Lagercrantz som bor i Hässelby har en 1,5-årig son och en dotter på väg, som föds i maj. Hon jobbar som advokat och har en egen byrå med sin man. De har svårt att vara föräldralediga. När sonen var liten tog de med honom till jobbet.

– Under förhandlingar fick han vara med sin pappa eller sin mormor, som också jobbar på byrån, säger Denise Lagercrantz.

När lillasyster föds är deras plan att göra likadant, men låta storebrodern fortsätta gå heltid på förskolan.

Går 35 timmar på förskolan

Men om 30-timmarsförslaget röstas igenom är det inte säkert att han får fortsätta på heltid.

– Först trodde jag att det bara gällde föräldralediga och det ska ju inte vi vara. Men sedan läste jag att det gäller alla med nyfödda. Det kom som en chock. Jag tycker att det här är en kvinnofälla. Jag kommer i sådant fall att tvingas att vara föräldraledig.

Denise Lagercrantz hoppas att hon ska kunna fortsätta ha sonen på förskolan. Foto: Johanna Kämpe

I dag går sonen på förskolan omkring 35 timmar i veckan. Att behöva hämta honom tidigare gör det svårt för henne och hennes man att hinna med förhandlingarna.

– Det kanske är ett lyxproblem, men det är ju också en jämställdhetsfråga. Det är många ensamstående mammor som drabbas. Man behöver avlastningen om man är ensam.

Oklara regler

Hon tycker inte heller att hon har fått någon information om vad som verkligen gäller. Enligt utbildningsförvaltningens pressekreterare Susan Ottosen ska föräldrarna få mer information när beslutet är fattat – tre dagar innan det är tänkt att börja gälla.

– Det är dåligt utrett. De har bara frågat tre stadsdelsförvaltningar och inte några föräldrar, säger Denise Lagercrantz.

Hon har mejlat flera politiker i kommunfullmäktige om sin besvikelse.

– En politiker i Moderaterna svarade att han också är egenföretagare, men att han och hans fru turas om att hämta och lämna. Det är så fixerat vid kärnfamiljen. Alla har inte samma villkor.

Hon har också fått svar av en av skolborgarrådet Lotta Edholms medarbetare. Enligt henne ska maxgränsen om 30 timmar bara gälla barn till föräldralediga och inte de som jobbar med en nyfödd, men för Denise Lagercrantz är det fortfarande oklart.

– Vad händer om jag är föräldraledig några timmar i veckan till exempel?

Mitt i har varit i kontakt med utbildningsförvaltningen som förklarar att om man inte tar ut någon föräldraledighet påverkas man inte av regeländringen.

Vad gäller om man tar ut föräldraledighet deltid eller bara några timmar i veckan?

– Då gäller 30 timmars vistelsetid i förskolan, vilket är generöst jämfört med andra kommuner. Det innebär att alla barn till föräldralediga kan ta del av den pedagogiska verksamheten som oftast pågår mellan klockan 9 och 15, säger Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm.