Den 29 september 2000 samlades elva ölbryggarentusi-aster i en källarlokal under S:t Iliansskolan för att diskutera bildandet av en lokal hembryggareförening.

Året efter bildades Enköp-ings Hembryggareförening (EHBF). Föreningen som ett år senare skulle byta namn till Ena Brygg & Sving. Resten är som det brukar heta – historia.

Men det finns några årtal i föreningens 20-åriga historia som inte går att utelämna. 2003 till exempel, då det första Enköpingsmästerskapet i hembryggd öl arrangerades på Lambert Hall vid värmeverket.

– Då var vi 150 personer. Det blev uppskattat och ölen räckte. Men vi hade jordnötter att äta i tio år efteråt. Och korv. Vi hade inte riktigt lärt oss beräkna hur mycket som skulle gå åt, säger Hans Orlov som varit med i föreningen sedan starten.

”Ölprovningen” populärt

År för år har Enköpingsmästerskapet, eller ”Ölprovningen” som många Enköpingsbor kallar det, vuxit. Tävlingen som numera arrangeras i Idrottshuset lockar årligen omkring 800 besökare.

– Det betyder allt, konstaterar Orlov.

Förra året kunde mästerskapet inte genomföras på grund av pandemi-restriktionerna.

Men nästa år, den 14 maj, gör arrangemanget comeback i Idrottshuset.

– Det ser vi fram emot. Vi måste snart sätta igång och brygga för att få ihop tillräckligt med öl. Och skulle det bli inställt nästa år med, man vet ju aldrig, ja då har vi gott om öl, säger Hans och skrattar.

Fyra SM-guld

Hans Orlov och Sven Andersson, som också varit med sedan starten, började tidigt att använda sig av växten pors i sina brygder. Något som skulle visa sig bli uppskattat. Deras Joars Dricka, som ölet senare skulle döpas till, tog hem fyra guld och två silver på sju försök i SM i hembryggt öl på 00-talet.

Men där får de inte vara med och tävla längre, inte med Joars dricka i alla fall. För vid sidan av sitt engagemang i föreningen brygger de sedan 2010 öl kommersiellt. Däribland flagskeppet Joars Dricka som idag finns på Systembolaget och på flera krogar.

För två helger sedan firade föreningen 20-årsjubileum i Hantverkslokalen i Enköping. Medlemsantalet har sjunkit sedan jubileet för tio år sedan, samtidigt som medelåldern inte har gjort det. Nu behövs nya, och gärna yngre, medlemmar förklarar Sven Andersson.

– Det finns två anledningar till det. Vi kommer ju dö av så småningom. Samtidigt kan de yngre komma in med nya kunskaper, säger han.

– Yngre bryggare har ofta helt andra influenser än vad vi har. De sitter och läser bloggar från USA och håller sig uppdaterade på det senaste. Där har vi jättemycket att lära och förmodligen kan vi också lära dem någonting. Vi har ju hållit på ett tag, säger Sven avslutningsvis.

Den 29 september 2020 samlades elva ölbryggentusiaster i en källarlokal under S:t Iliansskolan för diskutera bildandet om en lokal hembryggareförening.

I december samma år bildades en en interimsstyrelse med uppgift att arbeta för bildandet av en hembryggareförening samt fick i uppdrag att ordna lokal och bryggutrustning.

2001 köptes klubbens första 200-liters bryggverk in. Bryggverket installeras i första brygglokalen Åkes färgs gamla lager och bryggningen kommer igång småskaligt. I oktober samma år bildas officiellt Enköpings Hembryggareförening (EHBF).

Föreningen som två år senare skulle byta namn till Ena Brygg & Sving. En blinkning till den lokala dansföreningen.

I år firar föreningen 20 år.

Med ålder kommer kunskap och visdom heter det ju. Men med åren har medlemsantalet sjunkit något. Men det har inte medelåldern. 34 medlemmar.

Nu vill föreningen få in nya medlemmar. Och de får gärna vara lite yngre. Dels för att föreningen ska leva vidare. Men också för att få in nya idéer och ny inspiration.

– Vi söker nya medlemmar. De får gärna vara yngre, av två skäl. Dels så kommer vi ju dö av så småningom, men yngre bryggare har helt andra influenser. De sitter ofta med bloggar från USA och de har det senaste så vi har jättemycket som vi kan lära av dem. Och förmodligen kan vi lära dem någonting. Nya kunskaper skulle vara jättespännande, säger Sven Andersson.

– Det är ju en ganska hög medelålder på oss. Stommen består ju fortfarande av dem som varit med sedan starten.

– Det finns plats för nya. Och i och med att många av oss är pensionärer så behöver ju inte alla brygga på helgerna längre. Det gör också att vi kan ta fram fler.

– Det betyder allt. När vi gjorde det första gången. Vid fjärrvärmeverket Lambert Hall 2003. Då var vi 150 personer. Det blev uppskattat och ölen räckte. Men vi hade jordnötter att äta i tio år efteråt. Och korv. Vi hade inte riktigt lärt oss beräkna hur mycket som skulle gå åt.