Åtal. Ett par påstod sig ha blivit rånade på bland annat en Breitling-klocka. Nu åtalas paret för grovt bedrägeri. Foto: Wiki commons

Den påstådda klockan som stals var redan såld

En man blev grovt rånad i sin bostad. Bland annat fick rånarna med sig ett exklusivt armbandsur och dyrbar kamerautrustning. Men det var lögn. Klockan var redan såld. Fotoutrustningen var pantsatt i Västerås. Nu åtalas två Enköpingsbor för försök till grovt bedrägeri.

  • Publicerad 16:35, 11 jan 2022

En eftermiddag i mars förra året letade en polishelikopter och flera polispatruller ivrigt efter tre rånare i trakten kring Bergvreten och Fanna i Enköping.

En man hade larmat polisen tidigare på dagen om att denne blivit överfallen i sitt hem och rånad på föremål till ett värde av drygt 300 000 kronor. Bland annat uppger han att en exklusiv märkesklocka, smycken och dyrbar kamerautrustning försvunnit med rånarna.

Men allt var bara en bluff, iscensatt av mannen själv och hans partner. Det är i alla fall vad åklagaren som nu åtalat de två personerna för försök till grovt bedrägeri, tror.

Noga planerat

Enligt förundersökningsprotokollet framgår det att det fingerade rånet var noga planerat.

Mannen, och dennes partner, hade utrustat sig med en kontantkortstelefon. Med den skulle partnern sedan ringa mannen och låtsas vara intresserad av att köpa en exklusiv klocka som mannen tidigare lagt ut på annonssajten Blocket.

I polisens jakt efter rånarna försökte de spåra upp vem som ringt på annonsen. Men kontaktkortet var oregistrerat. Polisen kunde dock via en teleoperatör få fram uppgifter på när och var kontantkortet laddats på senast.

Det visade sig att kontantkortet var laddat samma morgon som det påstådda rånet ska ha ägt rum, på Ica Maxi i Enköping. Och när polisen begärde ut övervakningsfilmen för den aktuella tidpunkten, var det mannen själv som syntes på filmen betala för vouchern.

Paret hade uppgett till polisen och till sitt försäkringsbolag att de blivit av med bland annat ett armbandsur av märket Breitling, dyrbar kamerautrustning, en vigselring, ipad, pass, andra smycken och kontanter i olika valutor vid rånet.

Under polisutredningen fann dock polisen att det nämnda armbandsuret de facto redan sålts sommaren innan det påstådda rånet. Och kamerautrustningen hittade polisen pantsatt i en pantbank i Västerås.

Vid en husrannsakan i parets hem hittades även bland annat den vigselring och de pass som påståtts ha tillgripits vid det fingerade rånet. Likaså ipaden.

Paret står nu åtalade för försök till grovt bedrägeri efter att ha försökt lura till sig drygt 200 000 kronor via sitt försäkringsbolag.

I förhör har de åtalade erkänt, men menar att det inte rört sig om ett försök till grovt bedrägeri. Utan bedrägeri av normalgraden.

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14