Vi träffade Palle, nyss fyllda 80 år, på McDonalds på Kungsgatan 4 där han öppnade den allra första restaurangen. Foto: Oliver Lindkvist

Den ofrivillige burgarkungen

10 år gammal sålde han fler majblommor än något annat barn. 27 år senare tog han McDonalds till Sverige. Så gick det till när Paul Lederhausen blev landets burgarkung – utan att ens vilja det.

  • Publicerad 06:50, 30 sep 2016

Det är en välkammad Paul (eller Palle som han kallas) Lederhausen som möter oss på McDonalds på Kungsgatan 4 en måndag förmiddag. Han ser inte ut att höra hemma här, men egentligen är han den som gör det mest av alla. Faktum är att Palle, nyss fyllda 80 år, ofta kommer hit trots att han sedan sju år tillbaka har sålt sina sista andelar i företaget.
– Jag ville aldrig bli McDonalds-människa, säger Paul Lederhausen.

Efter att ha gjort lumpen som kustjägare gick han in i pälsbranschen. 1961 startade han eget. Men det var som agent för den amerikanska firman Barbeque Kings grillförsäljning i Sverige som han kom i kontakt med McDonalds.

Under ett besök på firmans huvudkontor i Greenville, South Carolina i USA, åt han sin första McDonalds-cheeseburgare med pommes frites och milkshake.
– Det var så gott, den där milkshaken var så tjock och pommes fritesen var så långa och spröda, gud vad gott. Och vilken service.

Med en nyfunnen tro på snabbmatsbranschen bestämde sig Palle för att utöka sitt sortiment från grillar till snabbköksprodukter.
– Jag var intresserad av att sälja utrustning, inget annat, säger han.

Men när McDonald’s sökte en hungrig entreprenör för att etablera sig i Sverige var det Palle, som hade charmat företagets toppchefer när de öppnade i Holland, som till slut fick frågan.
– Det kändes ju fantastiskt. Det var så stort så jag kunde inte riktigt ta till mig det.

Han åkte hem till sin fru Iréne för att be henne om tillåtelse att åka till USA för att träffa McDonalds-chefen Fred Turner. Han hade redan innan jobbat mycket det året och lovat att kompensera Iréne och barnen Erica och Mats med en resa till Florida, som i så fall inte kunde bli av.

Rösten spricker och Palle tystnar för några sekunder innan han berättar om dottern Erica som föddes med sjukdomen cystisk fibros och gick bort bara 16 år ung. Det var för hennes skull som de brukade åka dit, så att hon kunde få simma eftersom det var bra för hennes sjukdom.

– ”Jag tycker du ska åka, men lova att vara hemma till jul” sa Iréne ändå. Hon var oerhört förstående, säger Palle med tårar i ögonen.

Han åkte dit och lovade att med eget kapital öppna fyra restauranger i Sverige inom 36 månader. Sedan satsade han alla sina besparingar och den 27 oktober 1973 öppnade han Sveriges allra första McDonaldsrestaurang i lokalerna på Kungsgatan 4. Därefter följde Sveavägen 71, St Eriksgatan 72 och Götgatan 91.

– Det var ett skärt Sverige, säger Palle och syftar på den antiamerikanska våg som sköljde över landet under åren då Vietnamkriget ägde rum.

Vid invigningen 1973 spelade blåsorkestern ”Stockholm Madison Avenue”. Samtidigt skanderade demonstranterna ”Föd inte Nixons lakejer”.

Att öppna en amerikansk hamburgerkedja var alltså inte helt oproblematiskt och mötte en del protester. Trots det slog restaurangen på Kungsgatan inter-nationellt säljrekord bara månader efter öppningen. Resten är historia.

Vad är du stoltast över?
– Mina barn och min familj. Visst gläds jag åt firman också, jag har alltid velat göra bra ifrån mig men jag har aldrig varit intresserad av att tjäna pengar. Kärlek, människor, naturen och min lilla hund Chico, the best things in life are free, säger Palle.
Han beställer in en Quarter Pounder, en pommes och en läsk och slår sig ner vid fönstren som vetter ut mot Kungsgatan.

Palle tar en tugga av ett pommes frites och en av burgaren och hela ansiktet lyser upp.
– Wow! (Ja, han säger faktiskt så, reds. anm.)

För några sekunder är det den unge Palle, på sitt första McDonaldsbesök i USA, som sitter framför mig.

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Så erövrade burgaren världen

Hamburgaren presenterades för världen så tidigt som år 1904 – på världsutställningen i S:t Louis. Men det tog fem decennier innan den kom till Sverige. Och sju innan vi fick den i form av en Big Mac.

1904: Med inspiration från varmkorven serveras hamburgaren i sin moderna form, mellan två bröd, på världsutställningen i S:t Louis.

1937: Richard och Maurice McDonald öppnar det allra första McDonalds utanför Pasadena, Kalifornien. Här såldes främst varmkorv.

1955: Hamburgaren kommer till Sverige. Samma år grundar affärsmannen Ray Kroc McDonalds moderna franchisekedja.

1957: Paul Lederhausen, 21 år, flyttar till London och äter sitt livs allra första hamburgare på snabbmatskedjan Wimpy.

1962: Paul får agenturen för den amerikanska firman Barbeque King. Äter sitt allra första McDonalds-mål i Greenville, South Carolina.

1970: Karaktären Ronald McDonald introduceras som företagets nya maskot.

1970: Det första McDonalds utanför Amerika öppnar i holländska Zaandam.

1973: Den 27 oktober öppnar Paul Lederhausen Sveriges första McDonalds på Kungsgatan 4. Guldsimmaren Gunnar Larsson klipper bandet. ”Han var min idol”, säger Paul Leder­hausen (som själv var simmare).

1976: Clock öppnar på Södermalm. Senare samma år slår Burger King upp sina portar i Malmö.

1976: Paul öppnar sin fjärde McDonalds-restaurang på Götgatan 91.

1979: En försommarnatt skakas McDonalds på Sveavägen av en explosion. Restaurangen byggs upp igen på fem dagar, men 3 månader senare smäller det igen. Det var varken första eller sista gången som kedjan rörde upp känslor.

1982: Max öppnar sin första Stockholms­restaurang på Drottningatan.

1983: McFeast introduceras som en lokal burgare i Sverige.

1984: McDonalds stämmer Max då de anser att dubbelburgarens namn ”Big Max” är för likt ”Big Mac”. Efter förlikning kallas Max sin burgare därefter för ”Big!”

1986: Happy Meal börjar serveras i Sverige.

1990: Paul Lederhausen och frun Iréne grundar Ronald McDonald Barnfond till minne av dottern Erica som 14 år tidigare gått bort i cystisk fibros.

1993: Det första svenska Ronald McDonald-huset öppnar i Huddinge.

90-talet: Burger King köper upp kedjan Big Burger som vuxit sig stark i Stockholm och tar även över ett antal Clock-restauranger.

1994: Paul Lederhausens son Mats tar över som ny vd för svenska McDonalds.

2009: Paul säljer den sista delen av sitt innehav i den svenska delen av McDonalds.

2016: Paul tilldelas Hans Majestät Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band för förtjänstfulla insatser som entreprenör och filantrop.

Visa merVisa mindre