Den mystiska gubben i garaget

  • Publicerad 07:51, 11 sep 2018

Han kunde vara farlig, enligt snacket runt fikabordet.

Orsaken till denna krönika om en udda figur i ett samhälle där alla ska få plats är att det har varit tillräckligt många som har under flera år berättat eller frågat mig om denna man.

Vissa händelser och situationer som har hänt under dessa år är av olika anledningar underliga och ibland svårförklarliga. Kan dessa härledas till mannen ifråga, många vill gärna tro det.

Första gången jag hörde talas om ”gubben i garaget” var redan 1969–70 då jag arbetade extra hos Göte Roos sport.

– Honom ska du akta dig för, sa mina äldre arbetskamrater.

Han kunde vara farlig, enligt snacket runt fikabordet. Kamraternas historier var lite läskiga, eftersom han skulle ha varit inblandad i många olika händelser i de mörka gömmorna under Solna centrum. Som den ungdom jag var blev jag lite skakis när jag skulle ner till lagret. Tänk om han hoppar på mig.

Men vem var han egentligen? Han såg, enligt folk som påstått att de träffat honom, ut som en liten fyrkantig tomte. Ungefär 170 centimeter lång, runt 75 kilo och därtill ett ganska vildvuxet skägg. Eftersom han alltid bar någon form av huvudbonad så visste man inget om hans frisyr.

Hans namn var Stig-Inge B. Men av praktiska skäl så kallades han ”Sibbe”. Historierna om ”Sibbe” började på sent 50-tal, då han bodde under östra läktaren på Råsunda fotbollsstadion. En dåtida uteliggare med andra ord.

Under läktaren fanns det gott om plats. Där förvarade tipstjänst alla sina vinstkuponger och fotbollsförbundet hade sina koffertar med spelardräkter och annat material. Så visst fanns det plats för en ”inneboende”. Hade han något yrkesliv eller hur levde han egentligen, och av vad? Släkt, vänner, uppväxt?

När Solna centrum stod färdigt 1964–65, så lär ”Sibbe” ha tagit sitt lilla pick och pack och flyttade in under Solna centrum. Där fanns det många utrymmen i garaget och i kulvertarna. Var "Sibbe" hade sitt boende var dolt för alla. Om han syntes så var det nattetid

Han hade koll på det mesta i underjorden och ibland även ovan jord. Denna underjord var en värld för sig och det var nog inte nyttigt att söka sanningar där nere. Men vad levde han av? Allmosor, sjukpension eller något annat? Hade han en postadress eller kanske en postbox? Fanns han i ”storebror” statens register? Han var en överlevare som klarade sig själv.

Historierna om ”Sibbe” och hans mytiska person har cirkulerat under åren hos vissa medborgare.n”Sibbe” var mer välkänd i vissa kretsar än i andra. Han hjälpte många som befann sig på den nedre delen av den sociala stegen. Med vad eller hur vet jag inget om.

Vissa händelser och situationer var nog ofta på den grå sidan av lagboken.  ”Ändamålen helgar medlen”, enligt ”Sibbe”. Han var nog en Solnas Robin Hood på något sätt. Finns han kvar idag? Tveksamt, men någon annan kanske har axlat hans mantel i världen under Solna centrum.

Det har alltid funnits och finns än idag stora personligheter i Solna centrums folkliv. En del tror på spöken, andra vet att ”Sibbe” har funnits eller finns än?

Har ni några egna erfarenheter om denna man, så hör gärna av er.