Bok. Ingela Nordin har uppdaterat och gjort en variant på sin uppskattade novellsamling Den maniska krokodilen. Foto: Privat

"Den maniska krokodilen" återuppväckt efter 36 år

1985 gavs boken "Den maniska krokodilen ut". Författaren och Kungsholmsbon Ingela Norlin har nu återvänt till sitt tidiga alster. I veckan gavs boken ut i ny utgåva, med nyskrivet material. "Det ska bli spännande att se hur en ny generation reagerar på den."

  • Publicerad 13:28, 6 aug 2021

Jag kände lite att den typen av litteratur har saknats. Det ska bli spännande att se hur en ny generation reagerar på den och hur den landar nästan 40 år senare.

På 80-talet jobbade Ingela Norlin som copywriter. Hon läste texter av absurdister som Roland Topor och Sławomir Mrożek. Inspirerad av dessa skrev hon den absurdistiska novellsamlingen "Den maniska krokodilen", som släpptes 1985.

– Språket inspirerade mig. Att skriva kortfattat och tvärtemot vad man tänker. Det är historier där tillvaron vänds upp och ner, humoristiska berättelser med svarta stråk i sig, säger Ingela Norlin.

Boken fick ett varmt mottagande och rosades av kritiker. Den dramatiserades och sattes upp av Helsingborgs Stadsteater. Ingela fortsatte skriva noveller för tidskrifter och tidningar, för att sedan utbilda sig till arkeolog vilket hon jobbar som i dag.

Tillbaka till början

Men nu har Ingela blåst nytt liv i sin debutbok. "Den maniska krokodilen" har nu uppgraderats och utökats med sex nya texter.

– Jag kände lite att den typen av litteratur har saknats. Det ska bli spännande att se hur en ny generation reagerar på den och hur den landar nästan 40 år senare.

Hur var det att återvända till boken?

– Jag tycker texterna har något som kändes speciellt när jag skrev dem, och jag tycker än att det finns något i dem som gör att det är värt att läsa.

Med anledning av semester- och pandemitider släpps boken utan större ceremonier. Senare i år kan det däremot bli lite firande att vänta, tillsammans med musikern Mikael Wernström.

– Vi uppträdde tillsammans på 80-talet, och vi kanske gör det i höst igen i samband med någon happening.

"Den maniska krokodilen 2.0" släpptes 5 augusti och ges ut av Modernista förlag.