Den flygande vänsterbomben

Robert Jurell har under sin första riktiga säsong som senior blommat ut till nyckelspelare i Vallentuna HK. Som bonus är han ny i förbundets elitprogram.

  • Publicerad 16:01, 30 jan 2012

På dagarna tränar 16-årige Robert Jurell på Vittra handbollsgymnasium i Vasastan. På kvällarna utvecklas han med kompisarna i Vallentuna handbollsklubb.

– Jag brukar inte tala om enskilda spelare. I lagidrott behövs lagkamrater och Robban har bra uppbackning, men det är klart att han utmärker sig, säger VHK-tränaren Magnus Elmgren.

Robert Jurell är 190 centimeter lång men samtidigt spänstig – från stillastående lyfter han 62 centimeter från golvet när han hoppar.

Dessutom är han snabb och har ett bra skott. Därtill är han vänsterhänt, och sammantaget är detta en väldigt bra kombination. Så bra att Jurell nu får förbundets stöd på vägen mot en framtid som elitspelare.

– Jag är inte helt hundra på vad elitprogrammet innebär, säger han.

I Stockholms handbollsförbunds projekt vägleds talanger mot en elitkarriär.

Kontraktsrådgivning och teorikvällar är några moment som ingår, liksom specialträningar med förbundskaptenen Staffan Olsson.

– Mina skoltränare har en roll i det här. Jag fick beskedet precis innan jul och självklart har det motiverat mig extra, säger Robert Jurell.

I VHK är Robert främst kantspelare – högersexa, men Elmgren ser en blivande niometersskytt i adepten. Och det är i rollen som nästa generations Staffan Olsson eller Kim Andersson som Jurell drillas sex skoltimmar i veckan.

Hammarbys juniorlag och det allsvenska topplaget Skånela har visat intresse för Vallentuna­talangen som ingick i stadslaget förra vintern, testade seniorspel redan då och nu toppar VHK:s interna skytteliga med knappt fem mål i snitt per match.

När och om det blir flytt vet han inte.

– Jag lämnar i alla fall inte stan än, först ska jag gå ut gymnasiet.

Och ta VHK till division 2-kval?

– Gärna, men blir vi trea i serien är det bra, säger Robert Jurell.