”Den finska viljan fick mig att kämpa”

På 70-talet blev det en stor arbetskraftsinvandring från Finland till Sverige. Kaarina Riihijärvi kom till Stockholm 1975 och fick jobb i köket på Solvalla. – Det var väldigt utmanade på grund av språket, men den finska viljan fick mig att kämpa, berättar hon.

  • Publicerad 15:00, 6 dec 2017

Den sjätte december firar man att den finska nationen år 1917 blev självständigt och bröt sig loss från det ryska styret. På 60 och 70-talet blev det en stor arbetskraftsinvandring från Finland till Sverige, då det inte fanns tillräckligt med jobb där efter kriget.

En av de som kom till Sverige år 1975 var Kaarina Riihijärvi, idag är hon 85 år gammal och bor på det Svenskfinska äldreboendet Hannahemmet i Bromma.

Kaarina var 40 år när hon och sambon flyttade till Sverige, efter bara en vecka fick hon jobb i köket på Solvalla.

– Det var lätt för mig och veta vad jag skulle göra då jag hade jobbat i kök i Finland förut. Men det var väldigt utmanade på grund av språket, men den finska viljan fick mig att kämpa, säger hon.

På Hannahemmet har hon bara bott i några veckor men trivs redan väldigt bra.

– Jag trivs så bra här på Hannahemmet, jag saknar inte Finland alls, jag har fått så många nya vänner.

Varje år firar man den finska självständighetsdagen på äldreboendet, det här året blir det ett extra stort firande på grund av Finlands 100 års jubileum. Det blir champagne, finska piroger och uppträdande av den finska sångerskan Anja Hot.

Schemat för firandet på Hannahemmet. Foto: Emilia Hedman

Kaarina ser väldigt mycket fram emot sitt första firande på Hannahemmet.

– Det är någonting jättespeciellt det här, jag har aldrig varit med om något så här fint förut. Jag hoppas att vi ska ha de så kul som möjligt, jag dricker ju inte så mycket alkohol men jag dricker väldigt mycket kaffe, berättar hon.

Släktingar och vänner är också välkomna att delta i firandet och Kaarinas bästa vän kommer som hon lärde känna för 20 år sedan.

– Vi träffades hos en tolk i Stockholm, vi hade båda lika mycket språksvårigheter. Hon är helt underbar min väninna, jag skulle inte byta ut henne mot någonting.