Ett mjukt vårljus letar sig in i vardagsrummet, fem våningar över Lundagatan. Bokhyllor sträcker sig längs lägenhetens väggar. I dem står allt från seriealbum till biografier tunga som bly.

Mats Strandberg har skrivit sedan barnsben, men blev namnkunnig som skräck- och ungdomsförfattare för tio år sedan. Då gavs boken Cirkeln ut, som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den har översatts till 25 språk och 2018 blev den film.

Johan Ehn, å andra sidan, har i första hand gjort karriär som skådespelare. Debutromanen Down under kom 2017. Tre år senare erhöll han Nils Holgersson-plaketten för boken Hästpojkarna.

– Jag har alltid berättat historier som skådis, men teaterarbetet är kollektivt, och jag är lite egocentrerad. Som författare hittade jag en berättarform jag verkligen tycker om. Du är din egen kostymör, regissör, ljussättare, säger Johan.

– Det som är så kul med att Johan skriver nu är att det blir en inblick i den jag älskar mest. Att jag kan se vad som rör sig i hans undermedvetna, säger Mats.

Träffades på intervju

Johan och Mats träffades första gången 2002. Mats skulle intervjua Johan för tidningen QX.

– Vänner hade försökt para ihop oss tidigare, och jag såg ju på en gång att de hade rätt, han var ju jättesnygg! Så frågorna drog mer och mer mot "är du singel?", säger Mats.

Det var han, och tillsammans blev de. När Johan och Mats gifte sig 2015 läste vigselförrättaren högt ur artikeln.

– Jag hade aldrig varit lika bra författare utan Johan. Han har ett skådespelarperspektiv som gör att jag bättre kan förstå de personer jag skriver om. Han har lärt mig våga ta saker lite mer på allvar, både som person och författare, säger Mats.

Mats och Johan har hittat en harmoni i sin relation, men de beskriver de första tio åren som en kulturkrock. Mats tyckte då att Johan kunde vara pretto. Han själv var tramsigare och kunde inte ta saker på allvar.

– När vi i början av förhållandet tog en paus använde Johan att jag tittade på Paradise Hotel som ett av argumenten för varför vi inte passade ihop. Men nu blir Johan sur om jag tittar på det utan honom, säger Mats och ler.

Slasherfilm i bokformat

Snart släpps Mats senaste bok, Konferensen. En arbetsgrupp från en kommuns exploateringsenhet åker på teambuilding till en stugby i obygden. En efter en faller de där offer för en mördare.

– Den har en känsla av både Agatha Christie och Fredag den 13:de. Jag ville ta det bästa från 80-talets slasherfilmer och befolka dem med svenska och trovärdiga karaktärer, säger Mats.

Johan är den som först får läsa det Mats skriver. Johan är däremot lite mer restriktiv med det han delar.

– Jag är mer "jag har skrivit en rad, läs den!" Johan håller sitt mer för sig själv, han skapar en egen värld innan han släpper in mig, säger Mats.

Genremässigt skiljer sig Mats och Johans alster. Gemensamt finns ändå ett queerperspektiv och åsikten att karaktärerna bygger boken.

– Och nu har vi upptäckt att vi i kommande böcker har skrivit in karaktärer som vi plockat från varandra, säger Mats.

Ett sätt att få ordning i kaoset

Just nu skriver Johan på sin nästa bok, Inte död än. Den följer en man som efter en hjärtinfarkt ser tillbaka på sitt liv.

– I boken finns mycket mina egna funderingar om livet. Det är som ett försök att reda ut kaoset i mitt huvud, säger Johan.

– Johans författarskap har gjort det vara lättare att vara gift med honom. Nu har han fått ett ställe att bearbeta lite av kaoset, säger Mats och skrattar.

Mats bok Konferensen släpptes 19 april. Inte död än väntas i september.