Författarpar. Johan Ehn och Mats Strandberg har varit tillsammans sedan 2002. I år är de båda bokaktuella; Mats med Konferensen och Johan med Inte död än. Foto: Pekka Pääkkö

Den ena var pretto den andra tog ingenting på allvar

På Lundagatan bor Södermalms kanske mesta författarpar. Mats Strandberg och Johan Ehn berättar hur skrivandet har fört dem samman – och hur Paradise hotel skilde dem åt.

  • Publicerad 14:51, 21 apr 2021

Ett mjukt vårljus letar sig in i vardagsrummet, fem våningar över Lundagatan. Bokhyllor sträcker sig längs lägenhetens väggar. I dem står allt från seriealbum till biografier tunga som bly.

Mats Strandberg har skrivit sedan barnsben, men blev namnkunnig som skräck- och ungdomsförfattare för tio år sedan. Då gavs boken Cirkeln ut, som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den har översatts till 25 språk och 2018 blev den film.

Johan Ehn, å andra sidan, har i första hand gjort karriär som skådespelare. Debutromanen Down under kom 2017. Tre år senare erhöll han Nils Holgersson-plaketten för boken Hästpojkarna.

– Jag har alltid berättat historier som skådis, men teaterarbetet är kollektivt, och jag är lite egocentrerad. Som författare hittade jag en berättarform jag verkligen tycker om. Du är din egen kostymör, regissör, ljussättare, säger Johan.

– Det som är så kul med att Johan skriver nu är att det blir en inblick i den jag älskar mest. Att jag kan se vad som rör sig i hans undermedvetna, säger Mats.

Skrivarstuga. "En topphelg är när vi kan vara tillsammans men skriva på varsitt håll. Så ses vi till middag", säger Mats Strandberg. Foto: Pekka Pääkkö

Träffades på intervju

Johan och Mats träffades första gången 2002. Mats skulle intervjua Johan för tidningen QX.

– Vänner hade försökt para ihop oss tidigare, och jag såg ju på en gång att de hade rätt, han var ju jättesnygg! Så frågorna drog mer och mer mot "är du singel?", säger Mats.

Det var han, och tillsammans blev de. När Johan och Mats gifte sig 2015 läste vigselförrättaren högt ur artikeln.

– Jag hade aldrig varit lika bra författare utan Johan. Han har ett skådespelarperspektiv som gör att jag bättre kan förstå de personer jag skriver om. Han har lärt mig våga ta saker lite mer på allvar, både som person och författare, säger Mats.

Mats och Johan har hittat en harmoni i sin relation, men de beskriver de första tio åren som en kulturkrock. Mats tyckte då att Johan kunde vara pretto. Han själv var tramsigare och kunde inte ta saker på allvar.

– När vi i början av förhållandet tog en paus använde Johan att jag tittade på Paradise Hotel som ett av argumenten för varför vi inte passade ihop. Men nu blir Johan sur om jag tittar på det utan honom, säger Mats och ler.

Skrivcirkel. När Johan gick från att skriva dramatik till skönlitteratur hjälpte Mats till. Nu är det tvärtom, när Mats börjat skriva filmmanus. "Allt går runt. Vi är ett olidligt Södermalmspar, när jag tänker på det", säger Mats. Foto: Pekka Pääkkö

Slasherfilm i bokformat

Snart släpps Mats senaste bok, Konferensen. En arbetsgrupp från en kommuns exploateringsenhet åker på teambuilding till en stugby i obygden. En efter en faller de där offer för en mördare.

– Den har en känsla av både Agatha Christie och Fredag den 13:de. Jag ville ta det bästa från 80-talets slasherfilmer och befolka dem med svenska och trovärdiga karaktärer, säger Mats.

Johan är den som först får läsa det Mats skriver. Johan är däremot lite mer restriktiv med det han delar.

– Jag är mer "jag har skrivit en rad, läs den!" Johan håller sitt mer för sig själv, han skapar en egen värld innan han släpper in mig, säger Mats.

Genremässigt skiljer sig Mats och Johans alster. Gemensamt finns ändå ett queerperspektiv och åsikten att karaktärerna bygger boken.

– Och nu har vi upptäckt att vi i kommande böcker har skrivit in karaktärer som vi plockat från varandra, säger Mats.

Ett sätt att få ordning i kaoset

Just nu skriver Johan på sin nästa bok, Inte död än. Den följer en man som efter en hjärtinfarkt ser tillbaka på sitt liv.

– I boken finns mycket mina egna funderingar om livet. Det är som ett försök att reda ut kaoset i mitt huvud, säger Johan.

– Johans författarskap har gjort det vara lättare att vara gift med honom. Nu har han fått ett ställe att bearbeta lite av kaoset, säger Mats och skrattar.

Mats bok Konferensen släpptes 19 april. Inte död än väntas i september.

Mats Strandberg och Johan Ehn

Mats Strandberg debuterade som författare 2006 med boken Jaktsäsong. Vann Augustpriset 2011 för boken Cirkeln, första delen Engelforstrilogin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Aktuell med boken Konferensen (Norstedts), som släpptes 19 april. Jobbar just nu med en serieromanen Hell hotel med illustratören Henrik Jonsson. "Det är Paradise hotell möter spanska inkvisitionen."

Johan Ehn är skådespelare, och har bland annat setts på Stadsteatern, i två Beckfilmer och komedin Klassfesten från 2002. Hans bok Hästpojkarna vann Nils Holgersson-plaketten och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. I vår är han aktuell med en uppsättning av Hédi Frieds Historien om Bodri. I september väntas hans tredje bok, Inte död än (Romanus & Selling).

Boktips Mats

Hellbound Heart, Clive Barker
Fun Home, Alison Bechdel
Generation Loss, Elizabeth Hand

Läser just nu: The Houseguest, Amparo Dávila

Boktips Johan
Dark Matter, Michelle Paver
Är det barnen, baby?, Kristofer Folkhammar

Läser just nu: Stöld, Ann-Helén Laestadius

Visa merVisa mindre