Mordplats. 20-åringens advokat säger till SVT att han vill att hans klient döms till ett kortare fängelsestraff. Foto: Mikael Andersson

Den åtalade för mordet i Rissne är inte psykiskt sjuk

20-åringen som åtalats för att ha mördat en 45-årig man i Rissne i vintras lider inte av en allvarlig psykisk störning enligt Rättsliga rådet, rapporterar SVT.

  • Publicerad 10:50, 18 maj 2021

I december 2020 rymde en 20-åring från rättspsyk, där han avtjänade ett straff för mord.

Mannen hann vara på rymmen ett bra tag och över två veckor senare stötte han på en 45-årig man vid en bankomat utanför Hemköp i Rissne. Där högg 20-åringen mannen med kniv flera gånger så illa att mannen dog.

Ny bedömning

Enligt en rättspsykiatriska undersökning, som gjordes efter att mannen greps, lider mannen av en allvarlig psykisk störning. Men nu rapporterar SVT att Rättsliga rådet gjort bedömningen att mannen inte alls lider av en sådan störning.

Rymde från rättspsyk – nu åtalas 20-åringen för mordet

Den åtalade mannen överklagade den rättspsykiska undersökningen till Rättsliga rådet som är är ett självständigt organ, knutet till Socialstyrelsen. Den nya bedömningen innebär att mannen skulle kunna dömas till fängelse.

20-åringens advokat säger till SVT att ett yttrande från Rättsliga rådet väger tungt och att han vill att hans klient döms till ett kortare fängelsestraff.

Åklagaren Maria Hävermark vill fortsatt att den åtalade döms till rättspsykiatrisk vård, men om det blir fängelse yrkar hon på 14 års fängelse.

Fler rån i Sundbyberg

Dom i fallet väntas komma 25 maj.

Åtalet omfattar även ett rån vid samma bankomat i Rissne veckan före mordet. Mannen åtalas dessutom för ett rånförsök vid en bankomat på Vasagatan i Sundbyberg den 4 januari 2021. Personen som drabbades i det fallet fick sårskador på buken och på handleden.

I förhör erkänner mannen att han huggit 45-åringen i Rissne, men att hans avsikt inte var att mörda honom. Han nekar till brott i de två andra rånfallen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04