Den åtalade för dådet vid Kärleksudden är inte psykiskt sjuk

Igår slutfördes rättegången mot mannen som åtalats för flera våldsdåd i Norrviken, bland annat en attack med en rad hammarslag i huvudet på en äldre kvinna. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider han inte av någon allvarlig psykisk störning och åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff.

  • Publicerad 13:22, 29 apr 2020

– Vi har hela tiden hävdat att han inte är allvarligt psykiskt störd och att han bör få ett fängelsestraff. Däremot menar vi att han ska få straffrabatt för sin medverkan i utredningen, säger mannens försvarare Mikael Westerlund.

Den åtalade mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks för och har erkänt flera attacker med hammare mot slumpvis utvalda personer i Norrviken, från hösten 2018 till oktober 2019 då han greps när han var i färd att genomföra ännu ett angrepp.

Häktad i maj – men släpptes

Ett av offren, en kvinna i 70-årsåldern som attackerades vid Kärleksudden den 26 februari i fjol, blev så illa däran efter att ha misshandlats med upprepade hammarslag mot huvudet att hon fick livshotande skador och låg medvetslös i många veckor.

Mannen häktades redan i maj, men försattes på fri fot i augusti. I oktober greps mannen på nytt och häktades igen.

Den 27 februari åtalades han för försök till mord (för dådet vid Kärleksudden) och grov misshandel, försök till rån och flera andra våldsbrott, plus barnpornografibrott.

Man åtalas – slog äldre kvinna med hammare vid Kärleksudden

”Hans samarbete avgörande”

Rättegången inleddes den 11 mars och avslutades först i går, den 28 april, då den stora rättspsykiatriska undersökningen drog ut på tiden.

Nu har den kommit och åklagaren och försvaret är alltså överens om att mannen ska få ett fängelsestraff, men man har olika syn på dess längd.

– Frågan är hur mycket rabatt han ska få med hänsyn till ålder och hans medverkan. Jag menar att hans samarbete har varit avgörande. Den tekniska bevisningen har kommit in tack vare honom och han har placerat sig själv på platsen. Utan hans hjälp hade han kanske inte ens blivit åtalad, det är viktigt att framhålla, säger Mikael Westerlund.

Medger våld men inte mordförsök

En annan skiljelinje gäller den allvarligaste åtalspunkten, mordförsök. Den åtalade har medgett att han använt våld mot den äldre kvinnan vid Kärleksudden men han förnekar att han hade för avsikt att döda henne, eller var likgiltig inför det.

– Ja, vi vidhåller att det inte var mordförsök, men den verkliga knäckfrågan för tingsrätten nu är att bestämma hur de ska se på straffrabatt för hans avgörande samarbete i utredningen, säger Mikael Westerlund.

Domen väntas komma om två veckor.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19