Demonstration. Svante Tidholm bredvid Mariama Sarr och de andra talarna vid demonstrationen i Skarpnäck. Foto: Anders Björklund

Demonstrerade med kravlista efter skjutningarna i Skarpnäck

Efter tre skjutningar i Skarpnäck arrangerade gruppen WeR1 demonstration. Under parollen "Skarpnäck har fått nog" tågade deltagarna sedan in till stadsdelsnämndens öppna möte med en kravlista till lokalpolitikerna – ett möte som började med upprörda känslor.

  • Publicerad 10:46, 29 apr 2022

Torsdagens demonstration utanför Skarpnäcks kulturhus samlade gott om folk. Pappan Morro, vars son sköts till döds den 13 februari, inledde med att uttrycka både sorg men också vilja till förändring.

– Barn och ungdomar här ska kunna gå till läxhjälp och fritidsaktiviteter och sedan trygga gå hem i sitt område, sade Morro till folkmassan.

Nog. Sven Prim hjälpte till att sätta upp plakatet med budskapet "Skarpnäck har fått nog" på kulturhusets vägg. Foto: Anders Björklund

Samlade. När demonstrationen började hade människor strömmat till. Foto: Anders Björklund

Inledning. Pappan Morro inledde med tal till folkmassan. Foto: Anders Björklund

Tal. Svante Tidholm uppmanade att så många som möjligt skulle gå in till lokalpolitikerna. Här bredvid Mariama Sarr, Sonia Kamau, Sainabou Njie och andra representanter för WeR1. Foto: Anders Björklund

Flera deltagare från gruppen WeR1 som bildats efter våldsdåden läste sedan upp den 11-punktslista med krav som nu riktas till lokalpolitikerna. Sedan tågade stora delar av samlingen in till stadsdelsnämndens möte där lokalpolitiker och representanter från bland annat polis och kommun väntade för att både informera om arbetet i dag och svara på frågor.

Kravlistan från WeR1

1. Ett center med möjligheter för unga vuxna
2. Ett aktivt trauma- och kristeam, satsa på ungas mentala hälsa
3. Stötta unga att byta livsstil
4. Arbete åt unga
5. Öppna upp våra lokaler
6. Förebyggande insatser
7. Stöd till föräldrar
8. Ge alla barn och elever lika villkor
9. Utveckla läxhjälpsverksamheten
10. Satsa på relationsbyggande polis
11. Rusta upp vår förort

Under punkterna finns krav på bland annat ett resurscenter/aktivitetshus i Skarpnäck med möjligheter för unga vuxna att utvecklas på ett bra sätt.

Här finns också exempelvis fältassistenter, lokal avhopparverksamhet, kostnadsfria lokaler i Skarpnäck för nätverk och föreningar och utvecklad läxhjälp på flera språk.

På WeR1 facebooksida finns hela listan utvecklad. Listan har lämnats in som ett medborgarförslag och det innebär att stadsdelsnämnden ska bemöta i ett skriftligt svar.

Visa merVisa mindre

Tåg. Stadsdelsnämndsmötena brukar vanligtvis besökas av ganska få åhörare. Inte denna dag. Foto: Anders Björklund

Mötet började inledningsvis med heta känslor.

– Vi är här för att lyssna på er! ropade stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) som var upprörd när hon förstått vad som var på gång.

Möts. Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson visade Morro till en stol i mötessalen. Foto: Anders Björklund

Upprört. Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson och Svante Tidholm i ordväxling. Foto: Anders Björklund

Tongivande personer i WeR1 hade nämligen på förhand bestämt sig för att gå efter att kravlistan överlämnats och förklarade att man var beredd till dialog först efter att lokalpolitikerna och stadsdelsförvaltningen gått igenom och begrundat kravlistan.

När Ewa Larsson då började efterlysa kontaktpersoner till medborgarförslaget på ett formulär fick Sainabou Njie som är med i både Unga Asov och WeR1 nog och steg fram för att både skriva på och för en stund skrika ut sin frustration och sorg innan hon lugnade sig.

– Vi har förlorat kusiner och vänner! Det har varit två mord och ett mordförsök på tre söndagar! Ni ska lyssna på oss nu!

I upprördheten märktes ändå kontaktytor och förhoppningar från båda håll.

– Vi kommer inte att kunna reda ut de här svåra frågorna nu. Vi kommer att bjuda in er till ett möte senare, påtalade Svante Tidholm i WeR1 bestämt.

Flera politiker uttryckte sin beundran över engagemanget i Skarpnäck.

– Det här kan bli en nystart för det här fantastiska kulturhuset, utropade Ewa Larsson.

Polisen. Deltagare som stannat kvar efterlyste relationsbyggande fotpatrullerande lokalpoliser. Önskvärt menade också lokalpolisområdeschefen Tobias Lövström som förklarade att resursbrist gör att de flesta poliser som patrullerar är akutpoliser och därför kör runt i bil. Foto: Anders Björklund

Information. Stadsdelsdirektören Maria Laxvik informerade om stadsdelens arbete i dag. Foto: Anders Björklund

Stadsdelens enhetschef för trygghet och prevention, Leif Bergström, sa att inte alla ungdomar vill ha hjälp, men att stadsdelen behöver hjälp av medborgarna att fånga upp ungdomar som riskerar eller kommit in på fel bana i livet.

– Vi behöver er. Det är skolan och socialtjänsten, men också ni som bor här som måste fånga upp ungdomar. Vi måste hjälpas åt. Gör vi det händer något. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra jättemycket, sa han och fick applåder.

Pappan: "Inga fler ska behöva gå igenom det här"

Ännu ingen gripen för skjutningar i Skarpnäck

Grannen Alissia: "Hörde tjejer skrika hysteriskt"

Polisen: "Vi ser med oro på vad som hänt"

Ny förening vill starta aktivitetscenter i Skarpnäck