Fatemeh Khavari, vid Hjalmar Branting-monumentet. Foto: Märta Lefvert

Demonstrationer väntar i hela landet

Den 12 september ordnar Ung i Sverige demonstrationer i hela landet, mot utvisningarna till Afghanistan. Det berättade Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket, vid ett tal vid Norra Bantorget i dag.

  • Publicerad 14:47, 2 sep 2017

Fatemeh Khavari höll sitt tal framför det jättelika Brantingmonumentet på Norra Bantorget. Hit kom de demonstrerande afghanerna i fredags kväll, efter en gemensam marsch från Medborgarplatsen. Demonstrationstillståndet där hade löpt ut, och de behövde en ny plats att fortsätta sina protester på.

Valet föll på Norra Bantorget, som nu kantas av filtar och madrasser där grupper av män ligger och vilar, samtalar med låga röster eller håller modet uppe genom att sjunga tillsammans.

– Det är en historisk plats, med ett minnesmärke över en folkrörelse som byggde landet. Nu bygger vi landet igen, med en ny folkrörelse. Därför är det här en bra plats att vara på, säger Fatemeh Khavari, med en nick mot monumentet över Hjalmar Branting, Sveriges första socialdemokratiska statsminister.

Stämningen är loj bland de afghaner som nu slagit ser ner vid norra Bantorget. Foto: Märta Lefvert

Mitt i får en pratstund med  Fatemeh Khavari en kort stund innan hon ska hålla ett tal. Hon ser, precis som många andra här, ganska trött ut. I fyra veckor har de demonstrerat för att få ett stopp för utvisningarna till Afghanistan, och det tär på krafterna att sova utomhus.

– Vi är trötta men vi vill orka, säger hon och visar den enkla bädd där hon själv sover, i ett av torgets hörn.

När hon håller sitt tal, under rubriken ”Bygga landet” är hon samlad och energisk. Nyheten i talet är att manifestationen snart kommer att utvidgas. Den 12 september, samma dag som riksdagen öppnar, ordnar nätverket Ung i Sverige demonstrationer i hela landet.

– Vi är den nya folkrörelsen, tillsammans, så det blir demonstrationer i varje stad, där vi ska säga att vi bygger landet, axel mot axel, säger Fatemeh Khavari.

En röd tråd i talet är åsikten att politikerna förnedrar afghanerna och pekar ut dem som en grupp som man kan skylla på. Ung i Sverige vill i stället att de utvisningshotade ungdomarna bjuds in att vara med och bygga ett jämlikt samhälle. Fatemeh Khavari lyfter också upp flera andra grupper, som hon anser behandlas orättvist: Pensionärer med låga pensioner, personer med funktionsvariationer som inte får LSS-stöd och gravida kvinnor som drabbas av krisen inom BB. Till dem vill hon bygga broar.

– Vi vet hur det är att behandlas olika. Därför kan vi tillsammans skapa ett jämlikt samhälle där alla får plats, säger Fatemeh Khavari, och får applåder av de många människor som kommit för att lyssna.

En person var dock inte där: Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Demonstranterna har hela tiden krävt att få träffa honom och att han ska lova att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Han har per mejl svarat att han inte kommer.

Demonstrationstillståndet vid Norra Bantorget gäller till den 17 september, klockan 08.00-22.00 under vardagar och klockan 8.00–23.00 på helger. Klockan 22.00–8.00 har gruppen rätt att vara på torget genom grundlagsskydd.