Sara Göthlin (L) är Liberalernas mest kryssade politiker i Danderyd. Foto: Louise Jacobson

Fakta

Det här är Sara Göthlin

Bor: Danderyd nära Nora Torg

Ålder: 39

Familj: Man (Patrik) och två pojkar, 6 och 8 år gamla

Yrke: Jurist (affärsjuridik med inriktning mot bank- och finans). 

Förebild i politiken: Cecilia Malmström

Visa merVisa mindre

Demokratikämpe tar plats i kommunfullmäktige

Snart gör de nya folkvalda entré i Djursholms slott. Mitt i har tagit pulsen på Liberalernas kryssraket Sara Göthlin (L), som tagit en paus från advokatfirman för att kämpa för demokratin.

  • Publicerad 08:09, 10 okt 2018

Med 365 kryss i kommunvalet blev juristen Sara Göthlin (L) plötsligt en maktfaktor i Danderyd. Det var bara kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) och andre vice ordförande Siv Sahlström (C) som fick fler personröster.

– Ja, det var oväntat! Fantastiskt roligt. Jag har inte haft något förtroendeuppdrag på länge och det är ovanligt att man får fler kryss en ettan (Bengt Sylvan, reds. anm.) på listan, säger hon över en kaffe i Mörby centrum.

22 oktober är det dags för Sara Göthlin, och alla andra i nya kommunfullmäktige, att hålla sammanträde för första gången.

Tog ledigt från advokatfirman

Som ung var hon engagerad i LUF, men när hon blev advokat räckte inte tiden till för politiken längre. 2017 ändrade Sara på förutsättningarna. Hon tog tjänstledigt från advokatfirman Törngren Magnell där hon är delägare, för att satsa på två saker: en avhandling om förmögenhetsrätt, och politiken.

Sara Göthlin (L) Danderyd

Liberalerna i Danderyd tog emot henne med öppna armar och snart satt hon i styrelsen och kandiderade till kommunfullmäktige.

– Det var de stora rörelserna i Europa – högerpopulismen och främlingsfientligheten som fick mig att bli aktiv igen. I Sverige har vi ett parti som ser upp till den utvecklingen. Jag har kommit fram till att jag kan göra mest nytta dels som fritidspolitiker, dels genom att försöka engagera fler i politiken. Det finns inga genvägar till sund politisk kultur utan många måste vara med, säger hon.

Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på Danderydbornas kompetens

Sara Göthlin (L)

Sedan något år tillbaka driver Sara Göthlin en plattform för demokratiska samtal – ”Om politik”. Inför valet gjorde hon en podd på Hannah Widells och Amanda Schulmans  bolag där hon hjälpte människor att hitta sin politiska identitet. Tycker hon då att alla ska vara liberaler?

– Jag är helt öppen med att jag är liberal, men Om politiks medlemmar får tillhöra vilket parti de vill. Men när man pratar politik är det klart att det man säger är färgat av ens värderingar, säger Sara Göthlin.

Vilka är de tre största utmaningarna för politikerna i Danderyd?

– Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på Danderydbornas stora kompetens och intresse för samhällsfrågor. Vi behöver bli vassare på att ha en ekonomi i balans när vi blir av med så mycket av våra skatteintäkter i det kommunala utjämningssystemet. Och den tredje utmaningen är att vara en professionell aktör i utvecklingen av hela regionen, och bland annat verka för att förlänga tunnelbanans röda linje till Täby och få ner E18 i tunnel.