Det var nästan fullt på mötestorget i Mörby centrum under fredagen när kommunen invigde sitt jubileumsfirande, som ska pågå i sju veckor i Danderyd.

Grannarna från Stocksund, Svea Hermansson och Birgit Mohlén, berättar att de hade hört om invigningen – och bestämt sig för att titta in.

– Vi blev nyfikna på vad det här skulle vara, säger Birgit Mohlén.

100 år av rösträtt

Till den 23 oktober ska ett 70-tal olika aktiviteter, anordnade av ett ungefär 30 föreningar och olika aktörer, hållas runtom i bygden. Allt för att fira att det är 100 år sedan Sverige hade sitt första val med lika rösträtt. Då både kvinnor och män kunde rösta.

Vi frågar Svea och Birgit vad de tänker på när de hör demokrati.

– Medbestämmande, framförallt. Och hur viktigt det är att alla får säga sitt. Sen vad alla säger kanske man får ta med en nypa salt, säger Svea Hermansson.

Sergej Engström, 26, från Solna var också på plats. Han berättar att en vän är med i kommunens jubileumsfirande, och att han själv ofta är i Danderyd.

– Så hade jag lite ledigt. Invigningen känns också som en viktig händelse.

Vad tänker du på när du tänker på demokrati?

– För mig är det starkt förknippat med mänskliga rättigheter. Och att låta folk komma till tals. Det är kärnan för mig, säger han.

Talmannen (nästan) på plats

Även riksdagens talman, Andreas Norlén (M), närvarade – fast på länk. Konferencier för invigningen var lärargalans grundare Beata Kull och från scenen höll kommunfullmäktiges ordförande, Boris von Uexküll (M), och kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), ett samtal om demokrati.

Flera ledamöter från fullmäktige satt även med i publiken.

Bland annat Maarit Nordmark (L).

– Jag tänker lite extra på min farmor som föddes när kvinnor inte hade rösträtt. Det känns fantastiskt det här, och speciellt att kunna se i historieåterberättandet hur viktiga liberalerna har varit för demokratin, säger hon till Mitt i.

Carolin Robson (MP) är en av de som suttit med i styrgruppen för jubileumsfirandet.

– Tjänstemännen har gjort ett enormt jobb, och i styrgruppen med de politiska företrädare har det varit bra stämning, säger hon.

Tillställningen avslutades med ett framförande av ”Invigningsstycke”, komponerat av Danderydsbon och kompositören Felix Pellbäck.