Besvikna. Anna Giertz och Samuel Hurtig känner inte att överförmyndaren har lyssnat på dem. Foto: Lisa Halldén

Demenssjuk kan förlora sin son som god man

Samuel Hurtig vill fortsätta vara god man åt sin mor trots att han bor utomlands. Men överförmyndaren på Ekerö kommun menar att en god man behöver bo nära. – Det gör mig både orolig och förbannad, säger Anna Giertz.

  • Publicerad 10:46, 13 okt 2017

Man känner sig väldigt maktlös, inte lyssnad på, och kränkt.

När Färingsöbon Anna Giertz blev sjuk i demens kunde hon inte längre ta hand om ekonomin eller kontakten med myndigheter och vården.  

– Det blev för mycket och jag behövde hjälp av min son. Jag ville att han skulle ta hand om allt det där, säger hon.

Samuel Hurtig har nu varit god man åt sin mor i tre år och när han erbjöds ett nytt jobb på svenska ambassaden i Kambodja så trodde han att allt skulle fortsätta som vanligt. Men Ekerö kommuns överförmyndarkansli tycker annorlunda. I ett mejl till Samuel Hurtig skriver de att det inte är lämpligt att han bor i ett annat land och att de har för avsikt att utse en ny god man.

Trots att Samuel Hurtig vid flera tillfällen förklarat hur han avser sköta sitt uppdrag har överförmyndaren gjort klart att beslutet står fast, berättar han. Hans arbetsgivare har även i ett brev till överförmyndaren berättat att de kommer göra vad de kan för att han ska kunna uppfylla sitt uppdrag som god man. Utöver rättigheten att åka hem var fjärde månad kommer han även ha möjlighet att åka hem akut, på arbetsgivarens bekostnad.

– Det finns inga praktiska skäl att jag inte kan fortsätta vara god man. Jag har ändå alltid under de här tre åren bara haft mejlkontakt med alla myndighetspersoner. Det är ju ett modernt samhälle. Och man mejlar lika bra från en svensk ambassad i Kambodja som från ett hem i Sverige, säger han.

Någon alternativ god man finns inte menar både Samuel Hurtig och hans mor. Situationen gör Anna Giertz mycket upprörd.

– Den gör mig både orolig och förbannad. Jag trivs inte i den. Jag har valt en god man för att jag litar på personen, säger hon.

Att hennes son bor utomlands tycker hon inte skapar några problem.

– Varför skulle det göra det? Vi talar i telefon flera gånger i veckan. Det är det som de inte fattar, att vi har samma kontakt även om den ena bor långt bort. Men telefonen fungerar ju mycket bättre ner till dem där nere än det gör till många telefoner här ute.

Nu är Samuel Hurtig orolig för vilka konsekvenser en främmande god man kan få på hans mammas hälsa.  

– Oro och förändringar försämrar sjukdomsförloppet. Mammas fortsatta sjukdomsutveckling ligger i överförmyndarens händer, säger han.  

Samuel Hurtig menar att överförmyndaren inte har förklarat på vilka grunder beslutet ska fattas.

– Man känner sig väldigt maktlös, inte lyssnad på, och kränkt. Man möts av en total tystnad. De svarar inte på några frågor och de vill inte träffa oss, säger han.

Överförmyndarkansliet i Ekerö kommun kan av sekretesskäl inte kommentera specifika ärenden. Men överförmyndare Marianne Ekblom säger att generellt är närhetsprincipen en av grunderna i godmanskapet.

– För att kunna tillgodose en huvudmans bästa ska du finnas i närheten, säger hon.

Så här utses en god man

Tingsrätten fattar beslut om att anordna godmanskap. Sker det därefter ett byte av god man så är det kommunens överförmyndaren som fattar beslut.

Länsstyrelsen är överförmyndarens tillsynsmyndighet och granskar deras verksamhet. Om man inte är nöjd med överförmyndarens handläggningen kan man anmäla det dit eller till JO.

Än är inget beslut fattat om Samuel Hurtigs godmanskap. Överförmyndaren i Ekerö kommun betonar att alla beslut föregås av en utredning och att de sedan kan överklagas till Solna tingsrätt.

Visa merVisa mindre

Ekeröbo spelar in film på hemmaplan

Nyheter Debuterar som producent Han står just nu på scen på Stockholms stadsteater. Men Ekeröbon Andreas Gauffin har även en egen film på gång. Planen är att spela in ett historiskt skräckdrama senare i år.tisdag 25/1 10:58

Broar stor utmaning när Ekerövägen breddas

Nyheter Här är vägarbetena att hålla koll på Breddningen av Ekerövägen och mastodontbygget Förbifart Stockholm väntas ta stora kliv framåt under 2022. Här är några av årets stora händelser.fredag 21/1 15:05

Han blir ny tränare för Ekerös fotbollsdamer

Nyheter Söker nya spelare i vår Ekerö IK:s damer står inför en nystart. Senaste tillskottet är Anders Frisk som ny tränare. "Det ska bli jättespännande att träffa tjejerna", säger han.fredag 21/1 14:44