I slutet av förra veckan och under helgen bekräftades fem personer i personalen på Bergvretenskolan ha covid-19.

Bergvretenskolans rektor har nu beslutat att stänga ner skolans förskoleklass. Anledningen är hög frånvaro bland personalen.

"Vi har valt att stänga förskoleklassen med anledning av hög frånvaro bland personalen" skriver Bergvretsskolans rektor Frida Johansson, i ett mejl till vårdnadshavare med barn på Bergvretenskolan.

Fritids håller dock öppet för de som behöver omsorg för sina barn. Vårdnadshavare till barn i förskoleklass informerades under söndagen om nedstängningen.

Övriga klasser på skolan håller öppet, men i ett mejl till vårdandshavare skriver rektor Frida Johansson att det kan förekomma schemaändringar i veckan för att möta upp verksamheternas behov. Också det på grund av hög frånvaro.

I dagsläget är det cirka 20 procent av eleverna som är frånvaroanmälda och 30 procent ur personalstyrkan.

– Jag har tät kontakt med huvudman genom förvaltningen, så mina beslut är väl genomtänkta och förankrade i alla led. Jag vet att det finns önskemål från vårdnadshavare om att stänga skolan redan nu, men det är inte ett alternativ i dagsläget. Vi ber er vara extra uppmärksamma på symtom och följa de riktlinjer vi har att förhålla oss till, skriver Frida Johansson i ett mejl till vårdnadshavare.

Har inte rätt att stänga

Att stänga skolan av smittskyddsskäl är heller inget rektorn har befogenheter att göra.

– Vi har löpande kontakt med regionens smittskyddsenhet och smittskyddet rekommenderar inte en stängning av skolan av smittskyddsskäl. Vi följer smittskyddets rekommendationer. Anledningen till att vi valt att stänga förskoleklasserna är på grund av personalbrist, säger Linda Lindahl, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen.