Esteban Bravo är grundare till nyöppnade Cykelköket i Väsby. Foto: Läsarbild Privat

Delad glädje är dubbel glädje i nyöppnat cykelkök

Delad glädje är dubbel glädje. I alla fall enligt Esteban Bravo, en av grundarna till Cykelköket i Väsby. I den nyöppnade verkstaden kan du låna verktyg för att laga din cykel eller koka ihop en helt ny. – Det ska inte kosta en massa pengar att ha cykel, säger han.

  • Publicerad 11:59, 5 nov 2018

De senaste åren har delningskulturen växt sig allt starkare. Vi samåker, anordnar klädbytardagar, byter lägenheter eller hyr en stilig smoking inför festkvällen. Nu har Esteban Bravo tagit en del av kulturen till Väsby.

Tillsammans med Thomas Rörby är han grundare till nyöppnade Cykelköket vid Hasselbadet i Sigma. I hela sitt liv har han plockat isär och satt ihop cyklar. När lägenhetshallen där hemma började bli fullbelamrad med cykeldelar och verktyg slog det honom: Varför inte dela med sig av verktygen och sin kunskap?

– Jag har alltid triggats av att dela saker. Att dela kunskap och en gemenskap. Så jag hörde av mig till kommunen och presenterade ett koncept som gick ut på att ta hand om övergivna cyklar och lära ut hur man rustade upp dem, säger Esteban Bravo.

Startade Stockholms första cykelkök

Han bodde då i Solna och kunde med kommunens hjälp grunda Stockholms första cykelkök våren 2014. Strax därefter gick flyttlasset till Väsby och i september i år invigdes Cykelköket i Sigma, efter att Väsbyhem fixat fram en lokal.

– Hittills är det främst pensionärer och cykelfantaster som kommer förbi. Men även folk från Sollentuna, Märsta, Knivsta – från hela Norrort i och med att det saknas något liknande här, säger Esteban.

Gratis för barn

Verkstaden har öppet varje torsdag och lördag. Esteban berättar att det fungerar lite grand som en skrot. Cykeldelar säljs för en billig peng och sedan är det bara att börja meka med låneverktygen.

– Behöver man hjälp så finns det alltid kunnig personal på plats.

En egenbyggd cykel går att köpas loss för någon hundralapp. Men för barn är det alltid gratis.

– Det ska inte kosta en massa pengar att ha cykel, säger Esteban Bravo.