Plattor har lossnat från Båghusets ena hörn och det är kalkavfällningar på fasaden. enligt Skanska har plattorna slagits bort efter en olyckshändelse. Foto: Ola Friberg

Del av fasaden lossnade på nytt hus i Sjöstaden

Nedfallna plattor och kalkutfällningar på modernt bygge i Hammarby Sjöstad har upprört boende i huset. Nu kommenterar byggföretaget Skanska händelserna.

  • Publicerad 12:27, 27 feb 2020

”Utredning pågår. Fallande föremål” står att läsa på skylten vid det avspärrade området utanför Båghuset på Hammarby allé.

Det moderna bygget har förbryllat flera boende i området.

Det var bara fyra år sedan byggnaden med sina 170 lägenheter stod klar – men den har i flera omgångar drabbats av problem.

Senast är det plattor som har lossnat från husets mattsvarta exteriör.

Det är dock inte bara en rämnad fasad som skapar huvudbry hos de boende. På byggnaden har kalkutfällningar vid flera tillfällen lämnat vita märken längs fasaden, och många balkonger har samma problem.

– Huset är jättefint, men det verkar vara något fuskbygge, säger Ola Friberg, som har bott i Båghuset sedan det stod klart år 2016.

Enligt Skanska beror de fallande fasadplattorna på en olyckshändelse.

– Det pågår byggnationer precis bredvid Båghuset, och en grävskopa råkade slå till fasaden. Några plattor ramlade ned. Vi satte upp avspärratskylten som en säkerhetsåtgärd fram till dess att det blir lagat, säger Olof Rundgren, kommunikationsansvarig på Skanska.

När det gäller kalkutfällningarna uppger han att bolaget är medvetna om problemet och utreder vad de kan bero på.

– Det ska inte vara så. Vi har tvättat bort kalkutfällningarna tidigare, men de har kommit tillbaka. Vi vet inte när problemet kommer att åtgärdas. Just nu försöker vi få klarhet i vad orsaken är.