Tobias Holmberg ser fram emot arrangemanget för äldre på Folkes kafé. Foto: Chris Anderson

Dejting för seniorer ger chans till nya vänner

När Tobias Holmberg, 39, vd för Folkes i Huddinge, såg ett program om speed-dejting för seniorer fick han en idé. – Jag föreslog det för kommunen och nu på söndag kör vi samma koncept på Folkets hus, säger han.

  • Publicerad 14:13, 23 feb 2015

Att gå i pension eller förlora sin partner kan få många äldre att känna sig ensamma. När Tobias Holmberg såg ett inslag från Landet runt om speed-dejting för seniorer i Malmö föll han pladask för konceptet.

– Jag tyckte att idén var charmig med ett gott syfte. Äldre får möjlighet att träffa andra. Jag tänkte då varför inte i Huddinge och här i Folkes kafé, säger han.

Han tog kontakt med Ann-­Louise Bergquist som samordnar äldreomsorgens aktiviteter i kommunen. Hon nappade direkt.

– Tobias frågade mig om vi kunde göra det tillsammans och jag sa javisst.

Vad är syftet? Att hitta en partner?

– Det främsta är att bryta eventuell ensamhet och isolering. Men också att ge Huddinges seniorer möjlighet att stifta nya bekantskaper. Kanske hitta en promenadkompis eller någon som de kan gå teater med eller äta middag ibland. Det är inte alla pensionärer som tycker att det är kul gå på seniorgympa, utan vill kanske göra något annat med någon. Då är det här ett bra sätt att hitta en vän, säger Ann-Louise Bergquist.

Sedan kommunen gick ut med satsningen har telefonen gått varm hos Ann-Louise Bergquist. Hon får flera frågor om hur det ska gå till.

– Det är flera som har sagt att de tänker dyka upp på söndag. Många undrar just om det rör sig om att hitta en partner och känner sig lite osäkra då. Men så är det inte, säger Ann-Louise Bergquist.

Precis som Ann-Louise Bergquist ser Tobias Holmberg fram emot de fyra söndagar då speed-datingen kommer att ta plats.

Rent praktiskt hur?

– Vi sitter i grupp, fyra och fyra. Varje deltagare får någon minut på sig att berätta vem man är och tycker om, innan man byter grupp. Vi avslutar sedan med kaffe och mingel. Då kan man prata mer med den man klickade mer med eller ansåg vara intressant, säger Tobias Holmberg.

Fakta

Så lyckas du på speed-dejting

1. Stödanteckningar. Du kommer att prata med så många att det kommer att bli svårt att inte blanda ihop allting.

2. Frågor. Prata inte bara om dig själv utan ställ frågor och var nyfiken.

3. Var dig själv.

Källa: Relationer.org

Visa merVisa mindre