Dejans pub samlar hela Spånga

The Caledonian Inn är en knytpunkt i Spånga. Ägaren Dejan Nidzovic har sedan han köpte puben 2007 med stor hängivenhet verkat för största möjliga kvalité. Gästerna är hans vänner och i sommar är de bjudna till Dejans bröllop.

  • Publicerad 23:00, 26 maj 2018

En pub i dess rätta bemärkelse. Så kan man beskriva The Caledonian Inn. Här samlas Spångabor efter jobbet för att tala om stort och smått.

– Det är lite som i England, man går till puben efter jobbet. Vissa tar bara en öl, säger hej och går igen, säger Yvonne Ulvegren som varit trogen gäst sedan puben öppnade 2002.

Men olikt många andra pubar är The Caledonian Inn också en pub med stort fokus på det gastronomiska.

– Idén med stället är att det ska vara en gourmépub, med bra service, god mat och dryck, säger ägaren Dejan Nidzovic.

Han tog över 2007 och som med allt Dejan tar sig an har det varit 100 procents hängivenhet från dag ett.

– Jag har varit egenföretagare sedan 1995 och kom till Sverige från Serbien 1991. Jag har alltid tyckt att om man ska göra något, då ska man göra det ordentligt. En drivkraft jag har är att alltid göra allting bättre. Om man tror att man är klar är man illa ute, säger Dejan Nidzovic.

Dejan Nidzovic och Yvonne Ulvegren. Foto: Pekka Pääkkö

”Puben är som en familj”

Utanför puben, vid bordet närmast entrén, har ett gäng på fyra samlats. För Yvonne Ulvegren, Anders Gemberg, Hanna och Paul Petrik är The Caledonian Inn som deras eget vardagsrum.

– Jag har bott i Spånga jättelänge och den här puben är det bästa som hänt i området. Den har blivit en samlingsplats, säger Yvonne Ulvegren.

Hanna Petrik stämmer in:

– Puben är som en familj. Man träffas här och pratar om vad som hänt.

Hon och maken Paul Petrik flyttade till Spånga från Grimsta för nästan exakt tio år sedan.

– Vi kände inte en människa här när vi flyttade hit. Sedan gick vi till puben och nu har vi lärt känna massor av människor, säger Hanna Petrik.

Hela Spånga stödjer varandra

Dejan Nidzovic

The Caledonian Inn är inte bara en träffpunkt för dem. Båda har ett stort intresse för mat och dryck som de kan tillgodose här.

– Köket och baren håller alltid hög standard. Här kan du lita på att du får bra mat och dryck. Dejan är väldigt noggrann med kvalitén, säger Paul Petrik.

Framförallt gillar de pubens egenbryggda öl, som anpassas efter säsong och ger gästerna nya smaker att ta in.

– Dejan gör det för sina gäster, han ger oss något unikt, säger Hanna Petrik.

Trivs ihop. Dejan Nidzovic, Yvonne Ulvegren och Hanna Petrik. Foto: Pekka Pääkkö

Ska på Dejans bröllop

The Caledonian Inn är lika mycket Spånga, som Spånga är The Caledonian Inn.

– Hela Spånga stödjer varandra. Vi företagare har ett ganska tajt samarbete och kämpar bland annat för en tryggare miljö, säger Dejan Nidzovic.

Trygghetsarbetet har sina anledningar. I år har två skjutningar skett mot The Caledonian Inn, båda gångerna nattetid när puben varit stängd och som tur är har ingen person skadats.

– Det är ju inte roligt. Det är tråkiga händelser och något som vi som företagare inte vill ha i vårt centrum, säger Dejan Nidzovic.

Men händelser som skjutningarna låter inte påverka stämningen på The Caledonian Inn. Yvonne Ulvegren, Anders Gemberg, Hanna och Paul Petrik och alla andra Spångabor som vid gott vigör regelbundet besöker puben, lär fortsätta göra det.

Och i sommar åker de tillsammans med 50 andra Spångabor ner till Serbien, när Dejan Nidzovic ska gifta sig. För det är så sammanhållningen ser ut i Spånga – och på The Caledonian Inn.

Fakta

The Caledonian Inn

Var: Spånga centrum.

Etablerades: 2002. Dejan Nidzovic tog över 2007.

Antal stolar: ”70 sittplatser inne och kanske 70 till på uteserveringen.”

Bästsäljare: ”Säsongsbetonat, men vi säljer kanske mest av vårt egenbryggda öl, som vi brygger på Skellefteå bryggeri. Förra året bryggde vi Spånga-lagern, jag och ett gäng Spånga-profiler flög till Skellefteå och var där ett dygn och bryggde.”

Klientel: ”Det är jätteblandat, både unga och äldre. Vi har 80-åringar, mäklare, byggarbetare – och det är jag glad för. Alla pratar med varandra och det är bra stämning.”

När är det flest gäster: ”Man vet aldrig, folk kommer spontant. Men de har lärt sig att ringa och boka bord för ibland blir det fullt.”

Kuriosa: Tv-programmet Café Bärs spelades in på The Caledonian Inn.

Visa merVisa mindre

Här är tre andra kvarterskrogar i Spånga!

Jan Westerberg, ägare på Baan Thai.

Baan Thai, Spånga centrum

– Vi är en thai- och sushirestaurang som öppnade 2006. Vår tanke är att det bara ska vara thailändsk personal och vårt motto har alltid varit att inte tulla på kvalitén, vilket har lönat sig – folk som kommer till Baan Thai kommer tillbaka. Stamgästerna är superviktiga när man har hållit på så länge som vi gjort. Många av de som var med från början jobbar kvar i restaurangen vilket innebär att när folk ringer och beställer vet personalen precis vad det vill ha, säger Jan Westerberg, ägare.

Johannes Toksoi och Manne Gürsoy på Bromstens krog.

Bromstens Krog, Bromsten

– Det är en typisk kvarterskrog, med varierad mat och dryck. Det ska vara enkelt för människor att kunna komma hit och ta en öl och träffa andra. Oftast är det familjer som besöker oss. Men vi har många stammisar också. De betyder mycket eftersom det är så lokalt och det är ofta stammisarna som är här och fyller lokalen. De är väldigt bra gäster, förståndiga. Det är ingen som blir irriterad om jag stänger en dag i veckan. Jag pratar mycket med mina stammisar, ofta om vardagliga saker. Sedan har vi en speciell grej för PRO-medlemmar, sista torsdagen i månaden kör vi ett erbjudande för dem med mat och dryck. De samlas och har det trevligt, säger Johannes Toksoi.

Tony Saliba, ägare av Tonys Krog.

Tonys Krog, Bromsten

– Vi firar 20-årsjubileum i år och vi har haft samma ägare hela tiden. Det är många från kvarteret som kommer hit, mest boende här i Bromsten. Vi har massor med stamgäster. De är allt för oss, det är stammisarna som betalar våra löner. Vissa är här nästan varje dag, de känner sig hemma. De trivs i den lugna miljön – under de här 20 åren har det bara varit två bråk. Jag har respekt för mina kunder och de har respekt för mig. Jag känner mig som borgmästare här, eftersom jag haft krogen så länge. Alla känner Tony. Det är många som kommer förbi och lämnar sina nycklar innan jobbet, sedan säger de till sin son eller dotter att hämta nyckeln hos Tony. Det känns bra att de litar på mig, säger Tony Saliba, ägare.