Jonathan Mridha firar seger i Davis Cup-debuten. Foto: Läsarbild Svenska Tennisförbundet

Debutanten Mridha fixade svensk Davis Cup-seger

Solnabon Jonathan Mridha som debuterade i Davis Cup-sammanhang avgjorde den femte och sista matchen mot Schweiz och tog Sverige tillbaka till elitdivisionen – för första gången sedan 2012.

  • Publicerad 10:55, 18 sep 2018

Davis Cup-debutanten Jonathan Mridha från Solna blev svensk hjälte efter sin seger i den avgörande singelmatchen i playoffmötet mot Schweiz.

– Jag är jäkligt stolt, säger Jonathan Mridha till TT.

Jonathan Mridha som är rankad på 1 094 plats i världen förlorade sin första match mot 120-rankade Henri Laaksonen men stod för en stark insats i den femte och avgörande matchen mot Sandro Ehrat med 3-1 i set. Innan dess hade Sverige vunnit dubbeln genom Markus Eriksson och Robert Lindstedt. Marcus Eriksson vann också sin singel mot Marc-Andrea Hüsler. Totalt blev det 3-2 till Sverige.

– Det känns helt sjukt. Det var nervöst i dag. Jag har aldrig känt så här förut, det är mycket känslor. Det går inte att träna sig till det här, säger 23-åringen.

Mridhas servar avgjorde matchen till svenskens fördel.

Det svenska herrlandslaget har vunnit sex raka segrar och därmed kvalificerat sig till spel i elitdivisionen nästa år. Där har Sverige inte varit sedan 2012. Davis Cup-turneringen har precis ändrat format och startar med en kvalomgång i februari. I och med segern mot Schweiz är Sverige seedat där.