Ordningsvakterna blev en omdebatterad fråga under onsdagskvällen. Foto: Erik Lejdelin

Debatt om trygghet: ”Inte kommunens ansvar att ersätta polisen”

Tryggheten i Stockholm är en het fråga. Majoriteten har satt upp ett mål att halvera den upplevda otryggheten till 2025. Men åtgärderna som ska ta dem till målet kritiserades under onsdagens trygghetsdebatt.

  • Publicerad 19:15, 20 nov 2019

På budgetdebatten under onsdagskvällen debatterades både trygghet och äldrevård i vad som kanske kan tyckas vara en lite udda mix.

Den blågröna majoritetens mål är att halvera den upplevda otryggheten i staden till år 2025 och satsar 180 miljoner kronor på att göra detta.

De ska uppnå målet genom att bland annat satsa på fler ordningsvakter, större stöd till omgivningen där någon dödats i samband med organiserad kriminalitet och mer pengar till stadens avhopparverksamhet för personer som vill lämna den kriminella banan.

Debatt kring ordningsvakter

Vänsterpartiets gruppledare Rashid Mohammed kritiserade majoritetens satsning på att ha 100 kommunala ordningsvakter anställda. Han menar att satsningen är en instats som ersätter polisens arbete.

– Det är inte kommunens ansvar att ersätta polisens yttre tjänst. Vänsterpartiet tycker att stadens trygghetssatsning ska vara långsiktig och i första hand vara inriktad på förebyggande arbete, säger han.

Men äldre- och trygghetsborgarrådet, Erik Slottner (KD), vek inte ned sig i debatten som fortsatte vurma för fler ordningsvakter.

– Vänsterpartiet i Stockholm har åter igen meddelat stockholmarna att man inte tycker att ordningsvakter är en kommunal uppgift. Så kan man ju säga, det är inte lagstadgat, men tryggheten är en kommunal uppgift. Ordningsvakterna är ett komplement till polisen, och polisen själva är mycket nöjda med projektet i Stockholm. Jag tycker att det är tråkigt att vänsterpartiet i princip vill skrota hela ordningsvaktsprojektet i Stockholm, svarar han i sin replik.

– Vi är inte emot ordningsvakter. Men de kan jobba där de gör nytta. Det kan vara centrumanläggningar, myndighetsbyggnader, receptioner eller liknande. Men man ska inte utsätta ordningsvakterna för en risk och det är det som ni gör i dag, svarar Rashid Mohammed (V) i en kontrareplik.

Han tog i sin replik upp Rinkeby som exempel där ordningsvakternas fackförbund tidigare i höstas var tvungna att införa ett skyddsstopp på grund av att vakternas säkerhet inte kunde garanteras.

Skottskadad väktare hittad i Rinkeby – polisen utreder mordförsök