Klubben Debaser tvingades bort från Medborgarhuset på grund av stadens nya byggplaner – som nu havererat. Foto: Sacharias Källdén

Debaser om haveriet med Medborgarhuset: "Ett hån"

Stadens byggplaner för Medborgarhuset har avbrutits – eftersom det visat sig bli dyrare än beräknat. "Ett hån" tycker Annelie Telford, vd för Debaser, som tvingats ut ur byggnaden.

  • Publicerad 14:34, 5 jun 2017

Som Södermalmsnytt tidigare rapporterat har stadens stora renovering av Medborgarhuset avbrutits. Detta eftersom ombyggnationerna visat sig alldeles för dyra, bland annat på grund av oförutsedda miljöproblem i huset. Fastighetskontoret har nu fått i uppdrag att fram till september utreda alternativa lösningar för bygget.

Renoveringen av Medborgarhuset avbryts – blir för dyrt

Vilka alternativ staden kan tänka sig kan Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, i dagsläget inte svara på.

– Vi måste naturligtvis åtgärda den här viktiga byggnaden. Men vi måste först få redovisat för oss vilka lösningar som är möjliga och vad de olika lösningarna skulle kosta.

"Kan inte gissa"

Stadens vision för Medborgarhuset har varit att flytta hela biblioteket och dess entré till Götgatan. Det är också anledningen till att den populära klubbjätten Debaser tvingades lämna byggnaden, under högljudda protester från tusentals stockholmare. Men nu är det alltså inte säkert att biblioteksflytten ens blir av.

– Fastighetskontoret ska utreda åtgärder, det kan handla om att omdisponera ytor, minska eller ändra ytor. Jag kan inte sitta och gissa hur det kommer att bli, vi inväntar deras förslag så att vi kan ta ställning, säger Jan Valeskog (S).

Annelie Telford, vd för Debaser, kallar de senaste turerna i stadens hantering av Medborgarhuset för "ett hån".

– Det är det det är. Vi är ute därifrån och det är tråkigt men det känns såklart ännu tråkigare när det dessutom blir på det här sättet.

Ilska och sorg efter Debaser-beskedet: "En del av min själ skulle dö"

Dyrare hyror

Renoveringen av Medborgarhuset skulle ha startat i augusti. I nuläget är det ingen som vet hur pass försenad ombyggnationen kommer att bli.

– Vi ska få rapport från fastighetskontoret i september, förhoppningsvis tidigare. Sedan måste vi diskutera med våra tilltänkta hyresgäster som kommer få bära en stor del av kostnaderna i hyreshöjningar. Det är ingen idé att gissa i nuläget hur pass försenat det blir, säger Jan Valeskog (S).

Stadens ursprungsplan för nya Medborgarhuset

-  Ny gemensam entré från Medborgarplatsen, och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan.

- Biblioteket flyttas till andra sidan huset och får ny entré från Götgatan. Biblioteket får större publika ytor och barnavdelningen blir mycket större. 

- Det ska gå att röra sig inom byggnaden mellan de olika verksamheterna, genom inre promenadstråk och fler allmänna ytor.

- Kulturskolan ska kunna ta emot fler barn.

- Huset får en ny servering i bottenplan. Trottoaren på sydvästra sidan ska breddas.

Visa merVisa mindre